Вијести, Живот и Здравље

Руски научници направили лек против Алцхајмерове болести

УСПЕХ НАУЧНИКА ДАЛЕКОИСТОЧНОГ ФЕДЕРАЛНОГ УНИВЕРЗИТЕТА

  • Нови лек доприноси распаду амилоида у мозгу – према једној хипотези, управо је гомилање бета-амилоида узрок настанка Алцхајмерове болести, а њихово гомилање доводи до слабљења памћења, пажње и других когнитивних способности

        НАУЧНИЦИ Далекоисточног федералног универзитета у Русији направили су нови лек за лечење Алцхајмерове болести, планирано је да клиничка испитивања на човеку почну 2016. године, саопштио је универзитет.

         „Научници Далекоисточног федералног универзитета направили су уникалну супстанцу – њена структура се још не објављује, али је познато да се таква средства користе приликом лечења кардиоваскуларних болести за спречавање настанка тромба“ – наводи се у саопштењу.

        Научници су открили да супстанца доприноси распаду амилоида у мозгу – према једној хипотези, управо је гомилање бета-амилоида узрок настанка Алцхајмерове болести, а њихово гомилање доводи до слабљења памћења, пажње и других когнитивних способности.

        Након спроведених лабораторијских испитивања на животињама и ћелијским структурама, научници Далекоисточног федералног универзитета су утврдили да се количина амилоида смањује – сасвим је могуће да ће тај лек моћи да олакша живот пацијентима с Алцхајмеровом болешћу.

        Колектив научника Далекоисточног федералног универзитета тренутно приступа претклиничким испитивањима лека.

        Тај посао се обавља у оквиру федералног наменског програма „Развој фармацеутске и медицинске индустрије“ („Фарма-2020“) у сарадњи са Истраживачким институтом за хемијску разноликост Центра за високе технологије „ХимРар“ – светским лидером у производњи лекова.

        Научници рачунају да ће до краја 2016. године добити „прототип таблете“ спремне да клиничка испитивања на људима.

        Претклиничка испитивања ће се истовремено вршити на Далекоисточном федералном универзитету и у „ХимРар“, који се налази у Подмосковљу.

        До овог тренутка у „ХимРар“ су активно радили на супстанци, али ће већ у фебруару предати узорке колегама са Далекоисточног федералног универзитета, како би ови могли да започну тестирање лабораторијским животињама.

Руски научници направили лек против Алцхајмерове болести

Руски научници направили лек против Алцхајмерове болести

Алцхајмерова болест је дегенеративна болест мозга која се манифестује као прогресивно смањење интелигенције.

Према статистичким подацима, после дијагностиковања болести, човек у просеку живи око седам година, а само три одсто пацијената проживи дуже од 15 година.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *