Вијести, Мишљења

Русија мора одмах престати да кредитира Америку

УПОЗОРЕЊА И ПРЕДЛОЗИ ПРЕДСЕДНИКА РУСКОГ ЕКОНОМСКОГ ДРУШТВА ВАЛЕНТИНА КАТАСОНОВА

  • Уместо свог сувереног новчаног система, код нас се већ одавно примењује модел „currency board”. Суштински, то значи да се наша Централна банка појављује у улози мењачнице која боји зелени папир (долар) у боје националне валуте. Зато понуду новца код нас не одређују потребе привреде, већ ситуација на светском валутном тржишту. То јест: спољне околности, које не зависе од нас
  • Држава треба да изврши инвестициону емисију рубље. То треба да се ради када се новац емитује ради инвестирања у индустрију и пољопривреду, а никако због шпекулација или обрта у непроизводним сферама привреде. Уместо тога, Русија сада кредитира Америку. Преко девизних резерви које одлазе у куповину америчких државних хартија од вредности
  • Те „папире” емитује Влада САД ради покривања дефицита савезног буџета. А исти тај дефицит настаје због војних трошкова. Између осталог, трошкова на операције усмерене против Русије. Практично се испоставља да господа руски министри и Централна банка раде за наше геополитичке противнике
  • Једна од могућности је и проглашавање државног дефолта. Јер, уколико превентивно прогласимо дефолт, имамо шансу да победимо Запад. Треба само изјавити: момци, можемо да поново размотримо то питање уколико укинете санкције. С обзиром да сте ви својим агресивним понашањем већ нанели штету Русији и њеним привредним субјектима – захтевамо реструктурирање наших спољних обавеза  
  • Не разумем зашто наш државни врх ћути о томе. То је ударац који једноставно морамо да им задамо, иначе ће нас уништити

        

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин, говорећи на састанку Државног савета, захтевао је од Владе да за пола године направи „реални скок”  у реалном сектору привреде.

         Путин оптужио је западне опоненте за једнострано и политички мотивисано одбијање да примене начела и правила Светске трговинске организације (СТО) према Русији. При том је нагласио да антируске санкције крше начело једнаког приступа чланица СТО тржиштима и да игноришу начело слободне конкуренције.

         Ево како председник Руског економског друштва, професор на катедри за међународне финансије Московског државног института за међународне односе (МГИМО) Валентин Катасонов види саму могућност да Русија направи поменути „реални скок”.

         – Нажалост, наше власти у последњих 20 година преливају „из шупљег у празно”. При том се кључна питања, од којих и зависи судбина руске привреде, уопште не покрећу. Наше руководство се боји да их покрене као ђаво од тамјана. Председник Путин је у Државном савету изјавио да чланице СТО крше сопствене принципе када уводе санкције против Русије. Међутим, то је само „а”, а треба рећи „б”.

  • Имате ли у виду да треба изаћи из структуре која према нама примењује дискриминаторске мере?

         – Постоје и друге варијанте. На пример, треба уводити ред у СТО у коју су нас увукли силом.

  • Није нас увукао неко НН, већ представници нашег владајућег либералног блока…

         – То нема значаја. То би значило да смо толико слаби да неколико људи може да уради са земљом шта им се прохте. Треба јасно ставити до знања да САД, Велика Британија и државе ЕУ систематски крше темељна начела Светске трговинске организације. Русија може да инсистира на томе да из СТО буду искључене САД и Велика Британија.

  • На то тешко да можемо рачунати. Зар није једноставније да сами поцепамо чланску карту?

         – Може и тако. Али, уместо тог логичног корака који се сам намеће, наше власти говоре „Бог нека им суди”. То је неозбиљно. Данас је настао повољан моменат да се изађе из СТО. Има мишљења да та организација подсећа на нипл – ући је једноставно, а нема пута  назад. Ја кажем другачије – рубља за улазак, десет за излазак. Али, управо сада се уз најмање трошкове може изаћи из СТО.

         Нашавши се под санкцијама које су политички мотивисане, Русија је већ платила тих „10 рубаља”, ако не и више. Тешко да Запад може да смисли за нас тежу казну за излазак из игре. Треба на сва звона објавити да је СТО нелегитимна структура, пошто систематски крши темељна начела међународног права. Из тог разлога имамо попуно право да не извршавамо своје обавезе према њој.

  • Може ли се у опште бити у СТО и истовремено се бавити заменом увозних компоненти, као што смо ми објавили?

         – То су потпуно неспојиве ствари. Ако отварате своје тржиште, заузеће га конкурентније корпорације. У Русији је из целог низа разлога ниска рентабилност целих прерађивачких грана индустрије. У првом реду због тога што наше компаније немају приступ јефтином новцу. Такав ресурс имају само мултинационалне корпорације повезане са изабраним банкама које од Федералних резерви САД добијају свеже одштампане доларе.

  • Председник Путин је упозорио да је потребно смањити камате стопе на кредите. Да ли је то декларативно или наше власти знају како да реше тај задатак?

         – Овде, као што се каже у вицу, „цео систем треба мењати”. Пре свега, треба суштински променити модел емисије новца. Уместо свог сувереног новчаног система, код нас се већ одавно примењује модел „currency board”. Суштински, то значи да се наша Централна банка појављује у улози мењачнице, бојећи зелени папир (долар) у боје националне валуте. Зато понуду новца код нас не одређују потребе привреде, већ ситуација на светском валутном тржишту. То јест спољне околности, које не зависе од нас.

         Конкретно, од цена „црног злата”, до понашања шпекуланата. Или други пример – чим Федералне резерве САД почну да обустављају свој програм „квантитативног ублажавања” (једноставније речено, смање емисију долара), ми ћемо остати без новца.

  • Како изаћи из те замке?

         – Држава треба да изврши инвестициону емисију рубље. Када се новац емитује ради инвестирања у индустрију и пољопривреду, а никако због шпекулација или обрта у непроизводним сферама привреде.

         Уместо тога, Русија сада кредитира Америку. Преко девизне резерве које одлазе у куповинеу америчких државних хартија од вредности. Исте емитује Влада САД ради покривања дефицита савезног буџета. А исти тај дефицит настаје због војних трошкова. Између осталог, трошкова на операције усмерене против Русије. Практично се испоставља да господа руски министри и Централна банка раде за наше геополитичке противнике.

  • Постоји ли други начин да се избавимо из дужничке јаме коју нам је ископао Запад?

         – Наравно, за то је довољно прогласити дефолт за наше спољне обавезе. И то образложити тиме што је Запад нелегално увео против Русије економске санкције. Услед чега се финансијско стање руских компанија и банака нагло погоршало. При том би требало просто објавити да нисмо у стању да измирујемо своје обавезе…

  • Проглашење дефолта је прилично жесток сценарио за привреду и социјалну сферу. Или он с аспекта последица ипак представља мање зло?
Валентин Катасонов

Валентин Катасонов

– Уколико превентивно прогласимо дефолт, имамо шансу да победимо Запад. Треба само изјавити – момци, можемо да поново размотримо то питање уколико укинете санкције. С обзиром да сте ви својим агресивним понашањем већ нанели штету Русији и њеним привредним субјектима, захтевамо реструктурирање наших спољних обавеза. Не разумем зашто наш државни врх ћути о томе. То је ударац који једноставно морамо да им задамо, иначе ће нас уништити.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *