Вијести, Регион

Званичници РС: Дан Републике Српске никога не дискриминише

027323

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да избор 9. јануара као Дана Републике не прави никакву дискриминацију у Српској, нити до дискриминације може доћи, јер он ни у једном сегменту не оспорава једнакост међу грађанима из простог разлога што нико није приморан да тај дан слави као Дан Републике Српске.

„Дан Републике Српске установљен је још прије ратних дејстава у БиХ и није установљен да било кога дискриминише“, истакао је Додик, одговарајући на питање да прокоментарише став Венецијанске комисије да „избор 9. јануара за Дан Републике Српске може довести до дискриминације“.

Он је нагласио да је Устав РС давно усаглашен са Уставом БиХ о чему је мишљење дала и Венецијанска комисија, тако да је сада беспредметно отварање било какве расправе о тој теми.

„Од Уставног суда БиХ очекујемо да одлука о овом питању буде донесена у складу са правом, а не да буде резултат дјеловања продужене руке СДА – некад Алије Изетбеговића, Сулејмана Тихића, а сада и Бакира Изетбеговића“, истакао је предсједник Републике.

Европски одбор за демократију кроз право, познатији као Венецијанска комисија, усвојио је мишљење о усклађености избора Дана РС са антидискриминаторским стандардима Савјета Европе, односно Европске конвенције о заштити људских права и слобода.

Захтјев за мишљење о овом питању, упутио је Уставни суд БиХ 20. јуна у вези са оцјеном уставности појединих одредаба Закона о празницима Републике Српске, по апелацији коју је поднио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Венецијанска комисија сматра да је избор 9. јануара за Дан Републике „наметнут свим грађанима у Српској“, те закључује да „наставак обиљежавања тог датума може довести до дискриминације“.

По достављању овог мишљења, судије Уставног суда БиХ донијеће коначну одлуку у вези са овим питањем.

РАДОЈИЧИЋ: МИШЉЕЊЕ О ДАНУ РЕПУБЛИКЕ НИЈЕ УТЕМЕЉЕНО

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да мишљење Венецијанске комисије, којим се оспорава 9. јануар – Дан Републике Српске, није утемељено, јер је одређивање националних празника аутономна ствар сваке земље, а у овом случају и ентитета.

„Оспоравање 9. јануара као дана када је проглашена РС и могућности да Српска прославља дан када је проглашена нема неко уставно утемељење“, рекао је Радојичић.

У овом случају, каже Радојичић, мишљење Венецијанске комисије је само један став, који је Уставни суд БиХ затражио од Комисије као „пријатеља суда“ и не би смио да утиче на коначну одлуку.

„Уколико би та одлука била оспоравајућа и ишла против Закона о празницима Републике Српске, који је већ једном прошао процедуру уставних судова БиХ и Српске, онда би смо се нашли у озбиљним политичким расправама и примједбама на карактер и начин функционисања Уставног суда БиХ, који је већ доносио одлуке прилично спорне и проблематичне по Републику Српску“, рекао је Радојичић.

Истичући да је изненађен мишљењем Венецијанске комисије које није утемељено, Радојичић је рекао да 9. јануар има своје значење као дан проглашења Републике Српске и да са те стране неће бити споран.

„Надам се да ће и Уставни суд БиХ одлучити на такав начин“, рекао је Радојичић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *