Вијести, Регион

Злоупотреба дјеце у споту о попису

136810

БАЊАЛУКА – Омладински културни центар Градачац злоупотријебио је дјецу у спотовима, доступним на друштвеним мрежама, у којим она говоре да предстојећем попису становништва треба да се изјасне као Бошњаци, речено је Срни у институцији Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

„Са становишта општих људских права ријеч је о злоупотреби дјеце, а на надлежнима у Федерацији БиХ је да покрену поступак с циљем њихове заштите“, истичу у Омбудсману за дјецу.

Омладински културни центар Градачац направио је неколико спотова у којима двије дјевојчице и дјечак учествују у акцији „освјешћивања нашег народа“, односно у акцији раскринкавања „подвале да су они Босанци, а не Бошњаци“.

Спот се појавио на „Јутјубу“, а потом га је преузело више портала.

У споту, који је преплавио друштвене мреже троје малолетне деце уз велике шоље кафе разговарају о предстојећем попису становништва. Дечак Абдурахман у маскирним панталонама љутито улази у собу и говори како му подваљују да је Босанац.

„Они ће мени: Ти си Босанац. Хало ба, они ће мени Босанац. Ма какав Босанац, ја сам Бошњак“, говори Абдурахман уз чуђење девојчица у споту.

„Знаш шта, време је да поносно кажемо ‘Ми смо Бошњаци'“, хорски изговарају дечица ангажована за промоцију акције „Буди Бошњак да не би био остали“.

ОКЦ Градачац је објавио још неколико спотова, између осталих и онај у којем иста деца говоре како им је националност Бошњак, вера ислам, а језик босански. У опису тог спота на “Ју тјубу” стоји како је то њихов „скромни допринос освешћивању нашег народа“.

„Ја верујем да Бошњаци имају довољно свести, сваки Бошњак који је преживио геноцид, сваки Бошњак који је живио у Сарајеву и Алаховом вољом промашен гранатом, метком четника са брда, добио је и обавезу да се изјасни као Бошњак.

Не изјасни ли се као Бошњак онај који је пуцао са Требевића као да га је погодио“, пише на веб-страници ОКЦ Градачца.

Попис становништва у БиХ биће одржан од 1. до 15. октобра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *