Вијести, Регион

Зимница скупља него икад

Домаћице које одлуче да припреме зимницу мораће да издвоје позамашну суму новца јер су на пијацама у РС цијене воћа и поврћа веће него икада.

На Бањалучкој тржници кажу да је за килограм парадајза ове године потребно издвојити од једне до 2,5 КМ, док краставци коштају од 0,80 до 1,3 марке.

„Ове године у односу на прошлу поскупио је и купус јер је за килограм потребно издвојити од 0,8 до 1,3 КМ“, казали су на Тржници и додали да црвени лук кошта од 0,8 до 1,2 КМ.

Бањалучанка Мирјана Савић каже да за сада само разгледа цијене поврћа и воћа за зимницу.

„Већ сада размишљам чиме ћу да пуним тегле за зиму, али упркос цијенама нећу одустати“, казала је Савићева.

Слична ситуација је и у другим општинама РС, гдје кажу да ће током зиме много мање људи уживати у укусима домаће туршије, киселог купуса, печене паприке, сока од парадајза или џемова. Домаћице у Приједору кажу да је за зимницу потребно право мало богатство, поготово за велике породице.

„Цијене поврћа су више него прошле године јер се паприка за ајвар не може наћи испод двије КМ. Килограм патлиџана кошта 0,80 КМ, а лани је цијена била 0,50 КМ“, казали су на пијаци у Приједору и додали да је понуда за сада слаба због поплава које су преполовиле род у баштама у Поткозарју. Када су у питању џемови и мармеладе, сезона њихове припреме је у пуном јеку.

„Брескве коштају 2,5 КМ, кајсије од двије до три КМ, док паковање од пола килограма купина кошта 1,5 КМ, малина 2,5 КМ, крушака двије КМ“, казали су у Приједору.

На зеленој пијаци у Градишци продавци кажу да се цијене ове године нису пуно мијењале у односу на прошлу.

„Килограм ситних краставаца и парадајза кошта двије марке, а за килограм паприке потребно је 1,50 КМ, док се купус продаје за 0,80 КМ, а мрква и патлиџан за 1,50 КМ“, казали су на пијаци. Домаћице у овој општини истичу да ће чекати да још мало падну цијене и да ће се одлучити за прављење зимнице јер, како кажу, готова је прескупа.

„Највише је поскупио парадајз, који се продаје по цијени од 1,80 до 2,50 марака за килограм, што је за марку више него лани. Поскупио је и краставац, који је сада око једне марке, док су и цијене паприке више од прошлогодишњих за 0,50 КМ“, казали су на пијаци у Братунцу.

Многе домаћице тврде да је исплативије купити готову зимницу, али се квалитет ипак не може поредити.

„Поврће је ове године скупље од 0,50 до једне марке. Због поплаве и киша које су уништиле већину пољопривредних култура и због поскупљења домаћице одустају од припремања зимнице“, рекла је Милица Митровић из Братунца.

Слаб род
Већина домаћинстава у србачкој општини приликом припреме зимнице користиће поврће које су сами узгајили.

Воће и поврће - припрема зимнице?

Воће и поврће – припрема зимнице?

„Раније сам трошила око 150 марака на припрему зимнице и имала сам свега, од мијешане салате до ајвара. У посљедње вријеме сам се окренула производњи, али због лошег времена ове године слабо је родио парадајз и црвена паприка па сам имала доста проблема, нарочито у припремању ајвара“, рекла је Смиља Јанковић из Српца.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *