Вијести, Регион

ЗИЛКИЋ: УСС наложио да се Зукорлићева ИЗ избрише из регистра верских заједница, али држава нема петље

ИСЛАМСКА ЗАЈЕДНИЦА СРБИЈЕ ПРИМОРАНА ДА ОД СТРАЗБУРА ТРАЖИ ДА ИМ ОБЕЗБЕДИ СТАТУС ЈЕДИНЕ ВЕРСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ДРЖАВИ

  • Према законима Србије, само ми можемо бити легална ИЗ у овој држави, али нема воље да се то и испоштује. Пошто смо исцрпели сва правна средства у овој држави и све пресуде су у нашу корист – обратили смо се суду у Стразбуру. Тражимо да нас држава упише у судски регистар као једину ИЗ у Србији и надокнади нам штету, истакао реис-ул-улема Адем Зилкић

         РЕИС-ул-улема Исламске заједнице (ИЗ) Србије Адем Зилкић тврди да постоје захтеви верника да формирају политичку партију, као и да се та заједница жалила суду у Стразбуру захтевајући да их Србија упише у регистар верских заједница, а избрише Зукорлићеву ИЗ у Србији.

         Према речима Зилкића, верници Исламске заједнице сматрају да у Санџаку „неки политички фактори у последње време, тргују са Владом Србије”, па због тога мисле да би требало да постоји нека политичка опција „како не би трпели штету”.

         Зилкићу, међутим, како је рекао Тањугу, „не пада на памет да улази у политику и против је сваког „преплитања вере и политике”, иако не може да искључи ”неку другу ванинституциналну могућност ангажовања верника”.

         Он каже да је потребно да се постигне минимум бошњачког јединства, које је преко потребно тој заједници и којем теже, као и да су ”увек ту да дају подршку том јединству”.

         „Ми у ИЗ смо заједница муслимана целе Србије и било би врло неумесно да се стављамо на страну било које опције”, нагласио је реис Зилкић.

         Према његовој оцени, „држава нема ни воље ни храбрости да реши питање ИЗ Србије иако је Уставни суд наложио Министарству правде да другу страну, односно Зукорлићеву ИЗ избрише из регистра верских заједница.

         „Према законима Србије, само ми можемо бити легална ИЗ у овој држави, али нема воље да се то и испоштује. Пошто смо исцрпели сва правна средства у овој држави и све пресуде су у нашу корист – обратили смо се суду у Стразбуру. Тражимо да нас држава упише у судски регистар као једину ИЗ у Србији и надокнади нам штету”, истиче реис-ул-улема Зилкић.

         Он сматра да „власт жели да удовољава онима који су конфликтни и немирни, док је заједница на чијем је челу хтела да буде мирна, иако, како је рекао, и они могу бити немирни.

         Од 2007. године у Србији постоје две ИЗ – у Србији и Србије, подсетио је Зилкић. ИЗ у Србији је организационо везана за ИЗ БиХ и за врховног поглавара признаје босанско-херцеговачког реису-л-улему Хусеина Кавазовића, објаснио је он..

         ИЗ Србије је, истакао је он, самостална и на њеном челу је реису-л-улема Адем Зилкић. У последњих неколико година било је више иницијатива да се створи јединствена ИЗ у Србији.

         Иницијатива је потекла од Турске, али, за сада, помирења нема, каже Зилкић.

         (Танјуг)

 

Реис-ул-улема Исламске заједнице (ИЗ) Србије Адем Зилкић

Реис-ул-улема Исламске заједнице (ИЗ) Србије Адем Зилкић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *