Вијести, Регион

Зеница, муџахедини обучавали полицајце

Двојица египатских муџахедина ангажовани 1996. да обучавају полицију Зеничко-добојског кантона. Један од њих сада предаје у више исламских школа и организује скупове подршке Муслиманској браћи испред амбасаде Египта у Сарајеву.

BiH

Полицајце Зеничко-добојског кантона (ЗДК) 1996. године обучавала су двојица муџахедина из Египта – осуђени терориста Имад ал Мисри и Абу Мина, казао је за Глас Српске извор близак безбедносним агенцијама.

Према његовим речима, обуку је организовао посланик СДА у Парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић, у време док је био министар унутрашњих послова Кантона.

„Он их је лично ангажовао. Мехмедовићеву директну наредбу о ангажовању Ал Мисрија и Абу Мине, као инструктора за обуку полицајаца МУП-а ЗДК-а, у дело су спровели тадашњи начелник Полицијске управе Маглај Нијаз Софтић и командир станице Бего Мушић“, казао је извор Гласа.

Обука је, додао је, трајала неколико месеци, и све време, до њеног завршетка, инструктори су били Ал Мисри и Абу Мина.

„Ал Мисри је био шејх, идејни верски вођа одреда „Ел муџахедин“ у БиХ. Он се још током рата у БиХ састајао са Мехмедовићем, који је у то вријеме био начелник Полицијске станице у Тешњу и касније начелник Центра безбедности Добој, са седиштем у Тешњу“, казао је саговорник листа.

Напомиње да је Ал Мисри у БиХ стигао из Саудијске Арабије за време рата, до 1997. године живео је у сарајевској општини Нови Град, затим у општини Ново Сарајево, а од 2000. године борави у Горњој Бочињи, у општини Маглај.

Ал Мисри у БиХ и данас јавно делује, пише Глас. Организује митинге подршке египатској опозицији и радикалном удружењу Муслиманско братство и протестује са Египћанима пред њиховом амбасадом.

Предаје на Гази Хусрев-беговој медреси у Сарајеву, на факултетима исламских наука у Сарајеву и Травнику, и на Исламској педагошкој академији у Зеници.

„Његова програмска књига вехабијског покрета „Схватања која требамо исправити“ објављена је у јесен 1993. године у Травнику. Све оно што је написао идеолошки и религијски је утицало на то да је дошло до сукоба између Бошњака због различитих интерпретација ислама“, истакао је извор Гласа.

Подсетимо, према неким медијима, Ал Мисри је директно одобрио напад на америчку амбасаду у Сарајеву.

Агенти ФБИ и полицијске агенције у БиХ сумњају да је некадашњи верски вођа злогласног одреда „Ел муџахид“ био главни инспиратор напада, у којем је вехабија Мевлид Јашаревић био само „извођач радова“, тврдили су неки извори.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *