Вијести, Регион

Заветници одали пошту мајору Милану Тепићу

Чланови Главног одбора Српског сабора Заветници, Јелена Недељковић и Младен Димитријевић, положили су данас цвеће на спомен плочу мајора Милана Тепића, који је 1991. године у Бјеловару страдао попут Стевана Синђелића, дигавши себе у ваздух, како складиште муниције не би пало у руке усташама.

Тепић је био приморан да се са својим војницима повуче у складиште и организује одбрану од хрватских паравојних формација које су опколиле објекат. Двадесет и деветог септембра 1991. не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике, мајор Милан Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе.

Заветници одали пошту мајору Милану Тепићу

Заветници одали пошту мајору Милану Тепићу

Према званичним подацима, поред њега, погинуло 11, а према незваничним преко 200 нападача који су се касније водили као „нестали“. У одређеном часу војницима ЈНА је наређено да се повуку од главног објекта – на безбедну раздаљину. Ово наређење мајора Тепића није послушао војник на одслужењу војног рока, Стојадин Мирковић, који је из оклопног транспортера дејствовао по непријатељу све док није био погођен противоклопним пројектилом. У знак одмазде стрељан је заробљеник – командир страже Ранко Стефановић.

На земљи мајор, на небу генерал! Вечна му слава и хвала!

Извор: Српски сабор Заветници

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *