Вијести, Регион

Зашто волим ћирилицу?

Да ли знамо ко смо? Да ли знамо шта је наше а шта туђе? Какво је наше досадашње образовање?

ДА ЗНАМО КО СМО: У храму на Палама одржан „Час ћирилице“

Ученици основних школа са Пала представили су радове о теми „Зашто волим ћирилицу“ на „Часу ћирилице“, који је одржан у храму Светог архангела Гаврила.

Љубинко Стојановић, предсједник Удружења „Ћирилица“ из Београда које је организовало „Час ћирилице“, рекао је да се предавање о ћирилици одржава у оквиру 20. Зимских сусрета српских земаља и да ће најбољи радови бити награђени.

„Долазимо на Јахорину 20 година и, осим лијепог расположења и лијепе спортске приче, донијели смо нешто што повезује српски народ. Пресретни смо што смо као удружење у прилици да се представимо пред скоро 500 дјеце“, рекао је Стојановић.

Он је рекао да се Удружење труди да Србима сачува српско писмо односно да га штити од његовог народа.

„Кад смо се окупили наша прва идеја била је да разлози нашег постојања престану, јер би то значило да смо успјели да сачувамо ћирилицу“, рекао је Стојановић.

Он је подсјетио да су многи познати Срби у историји „платили главом“ зато што су писали ћирилицом, као што је велики сликар Сава Шумановић који није хтио да своје слике потписује латиницом.

„Нажалост, данас у Београду постоје само три ћирилична натписа, иако Члан 10 Устава Србије говори да је службени језик српски, а писмо ћирилица“, додао је Стојановић.

Он је подсјетио да Удружење постоји већ седам година и да је од доласка највећег српског пјесника Добрице Ерића за предсједника овог удружења кренуло набоље и да их људи све више препознају и цијене.

Директор Зимских сустрета Петар Стакић рекао је да је ријеч о вишедимензионалном пројекту који је културолошки, туристички, спортски и образовни.

„У оквиру тог пројекта сваке године промовисали смо вриједност дружења и многих других детаља, као што је спорт, а ту су и овакви догађаји којима желимо да генерацијама иза нас покажемо колико је значајно направити и унапређивати овакву сарадњу“, нагласио је Стакић.

Он је упозорио да се ћирилица полако потискује на веома префињене начине тамо гдје би морала да постоји.

„Ћирилица се свјесно поништава, о чему говори и посљедња догађања у Црној Гори, али и другим земљама, и баш због тога мислим да је постојање Удружења `Ћирилица` веома значајно и да се мора офанзивно поступити како би се наше писмо спашавало“, сматра Стакић.

Према његовим ријечима, један од начина је и данашње дружење више о 500 малишана који на свој начин дају допринос чувању ћирилице.

На Јахорини се одржавају јулибарни 20. Зимски сусрети српских земаља, на којима се окупило око 300 учесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Вуковара.

Манифестација је ове године окупила спортисте, културне и јавне раднике, а одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Час ћирилице на Палама / Зашто волим ћирилицу?

Час ћирилице на Палама / Зашто волим ћирилицу?

Сусрети датирају од фебруара 1995. године када је у тешким ратним данима група српских родољуба у организацији Асоцијације „Спорт за све“ из Београда организовала конвој са хуманитарном помоћи за напаћени народ Српске.

У протеклом периоду било је 3.000 учесника, а број градова и мјеста из којих учесници долазе стално се шири.

Извор: Срна / Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *