Вијести, Регион

Зашто НАТО ћути о бојкоту?

Београд – И поред уредно послатих позивница, ниједан амбасадор, нити дипломата нижег ранга држава Квинте и ЕУ, које су и водеће земље НАТО, није се појавио на комеморацији поводом годишњице почетка бомбардовања, нити су, за „Новости“, хтели да објасне разлоге бојкота.

У амбасадама САД, Велике Британије, Немачке, Италије и Француске, на питање зашто није било њихових представника испред срушене зграде Генералштаба, у уторак, 24. марта, дат нам је идентичан одговор – не желимо то да коментаришемо. У Делегацији ЕУ у Београду тврде да амбасадор Мајкл Девенпорт није добио позив за скуп.

Ово није први пут да амбасадори неких од водећих земаља Запада избегавају да присуствују скуповима на којима се обележавају важни догађаји из српске историје. Тако је амерички амбасадор Мајкл Кирби „избегао“ и војну параду поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, којој је присуствовао и руски председник Владимир Путин. На бини испред Палате „Србија“ тада су, међутим, били Девенпорт и немачки амбасадор Хајнц Вилхелм.

Наш некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић каже да Вилхелму није био проблем да присуствује војној паради, јер је Немачка признала да је била агресор у Другом светском рату.

Зашто НАТО ћути о бојкоту?  / (Фото: Новости)

Зашто НАТО ћути о бојкоту? / (Фото: Новости)

„С друге стране, ни Немачка ни остале земље НАТО не желе да признају да је бомбардовање било злочин против мира и да су одговорне за разарања и бројне жртве. Присуство амбасадора на комеморацији послало би поруку да се осећају кривим и да су спремни на катарзу, коју нам тако обилато препоручују и траже за дешавања на тлу бивше Југославије током деведесетих“, објаснио је Јовановић.

Сви на геј паради

За разлику од годишњице бомбардовања, један други догађај – Парада поноса – готово по правилу окупи скоро све стране дипломате. Тако су на „Прајду“ у септембру шетали Кирби, Вилхелм, Девенпорт и представници већине амбасада земаља ЕУ.

Д. М. / Новости

Извор: Васељенска ТВ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *