Регион

„Застава” тврди да то није њена кривица што се у Паризу се пуцало крагујевачким полуаутоматом

БРЗАКОВИЋ: ТУ ПУШКУ СМО ЛЕГАЛНО ИЗВЕЗЛИ 2013. У САД, А НЕ ЗНАМО ШТА ЈЕ СА ЊОМЕ ДАЉЕ БИЛО

  • Пушка била извезена онлајн продавцу оружја у САД “Сентјури армс” са седиштем на Флориди, којем “Застава” извози 25.000 комада ловачког и спортског оружја сваке године

         ДИРЕКТОР фабрике “Застава оружје” Милојко Брзаковић изјавио је данас да је једно од оружја које има везе са нападима изведеним у Паризу, 13. новембра, било извезено у САД 2013. године, а нејасно је како је то оружје потом поново доспело у Европу.

         Он је, у изјави за АП, истакао да се целокупан извоз оружја из Србије спроводи под строгом контролом владе и да би било погрешно окривити “Заставу” да продаје оружје терористима.

         Брзаковић је казао да се серијски број полуаутоматске пушке М92, коришћене у нападима у француској престоници у којима је убијено 130 људи, подудара са бројем пушке коју је “Застава” у мају 2013. испоручила америчком онлајн трговцу оружјем.

         Америчка агенција наводи да је за најмање седам комада оружја који су коришћени или су откривени после прошломесечних напада у Паризу утврђено да су произведени у фабрици у Крагујевцу, и то углавном пре распада бивше Југославије, те да је претежно реч о измењеним верзијама совјетског АК-47, или “калашњикова”.

         Брзаковић каже да је сво оружје испоручено легалним путем, али напомиње да је оно касније могло да доспе у илегалне канале.

         „Један комад оружја је испоручен у Босну 1983, један у Скопље у децембру 1987, један у Голубиће код Книна 1988, један у Загреб 1987.”, прецизирао је он.

         Како је објаснио, пушка М92 је “полуаутоматско оружје, ловачко и спортско…које се не може користити за баражну ватру, већ само за појединачне пуцње…и као такво је легално у Америци”.

         Према његовим речима, та пушка је извезена онлајн продавцу оружја у САД “Сентјури армс” са седиштем на Флориди, којем “Застава” извози 25.000 комада ловачког и спортског оружја сваке године.

         Додао је да је пушка испоручена као полуаутоматска, али да постоји могућност да ју је неко након испоруке претворио у аутоматско оружје.

         „Где год има ратова, веће су могућности за злоупотребу и скривање канала за допремање оружја, па оно заврши и тамо где не би требало”, приметио је он.

         Брзаковић је нагласио да Србија сво оружје извози под строгом контролом владе.

Директор фабрике “Застава оружје” Милојко Брзаковић

Директор фабрике “Застава оружје” Милојко Брзаковић

„Подносимо захтев вашој влади да бисмо добили одобрење за извоз. Док га не добијемо, не склапамо уговор”, рекао је он америчкој агенцији, закључивши да би било погрешно оптужити “Заставу” да продаје оружје терористима.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара