Вијести, Регион

Запад жели да с власти у Приштини оду ратне вође

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије из Љубљане оцијенио је у анализи ситуације на Косову и Метохији, уочи предстојећих парламентарних избора, да постоји интерес међународне заједнице да се из политичког живота у Приштини уклоне „ратне вође“.

„У том контексту примјећује се снажан притисак Њемачке која жели да послије потписивања бриселског споразума и одржавања парламентарних избора са политичке сцене оде већина актуалних лидера, међу њима је и такозвани премијер Хашим Тачи“, наводи се у извјештају.

Управо се зато, како наводи словеначки институт, формира Специјални суд за ратне злочине који би испитао наводе из истраге Савјета Европе о трговини људским органима и процесуирао одговорне. Одлазак „ратних вођа“ потребан је како би се учврстила демократија на Косову и Метохији и створили предуслови за достизање правде и помирења.

За промјену политике у Приштини постоје и снажни економсики разлози, јер владајуће партије нису успјеле да пронађу рјешење за високу стопу незапослености и да се изборе са корупцијом. Институт, цитирајући аналитичаре, описује Косово и Метохију као „рај за организовани криминал и корупцију“, а томе је узрок ослабљено дјеловање институција и снажних веза политичких и криминалних структура.

Приштина без ратних злочинаца?

Приштина без ратних злочинаца?

„Какву ће владу добити Косово 8. јуна одлучиће грађани Косова, али остаје утисак да су Косову потребне корјените промјене и неки нови почетак“, закључује Институт.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *