Вијести, Регион

Загреб: Слетио највећи авион на свијету

Antonov_An-225_front_view

На загребачки аеродром синоћ је око 18 сати слетио највећи авион на свијету Антонов 225.

Због великог интересовања грађана да виде највећи авион на свијету, данас ће током цијелог дан загребачки аеродром омогућити да са терасе Видиковац фотографишу летјелицу дугу 86 метара и са распоном крила од 88 метара.

Антонов 225, једини такав авион на свијету, дуг је 86 и висок 18 метара, с распоном крила од 88 метара и покреће га шест мотора. У Загреб је дошао празан, тежак 260 тона и у њега ће бити укрцан трансформатор произведен у фабрици „Кончар – енергетски трансформатори“, тежак 210 тона. Укупна је тежина авиона с теретом биће 640 тона.

Авионом је пилотирао Дмитро Антонов који је, у разговору са новинарима послије слијетања, рекао да је писта загребачког аеродрома била „сасвим довољна“ за приземљење.

Он је објаснио да је у Хрватску дошао, јер су добили задатак да се Сиеменс-Кончаров трансформатор превезе из Загреба на Филипине.

„Очекујемо укрцавање терета и полијетање у недјељу ујутро око шест сати“, додао је пилот Антонов.

На питање да ли је имао трему при слијетању у Загреб, Антонов је у шали одговорио како је трему имао прије 35 година када је био студент Високе војне школе и када је први пут пилотирао авионом.

Посаду „антонова 225“ чине три члана посаде – два капетана и један пилот. Иаче, 12 пилота имају право да управљају овим авионом.

Трансформатор вриједан 1,7 милиона евра из Загреба ће тако до Филипина превести највећи теретни авион на свијету, јер се филипински купац одлучио на скупљи, али бржи превоз авионом, пошто због квара постојећег трансформатора сноси губитке.

Према доступним подацима, превоз авионом названим Мриyа, што на украјинском значи сан, трајаће два дана, а кошта чак три милиона долара.

Уз јаке мјере опреза синоћ је на аеродором Плесо допремљен највећи појединачки терет у историји ваздушног пријевоза у Хрватској. Хрватска радиотелевизија извјестила је да је из Кончарове производње у Загребу до аеродрома трансформатор путовао чак четири сата.

Рок за израду трансформатора био је пет и по мјесеци, али је скраћен за 35 дана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *