Вијести, Регион

За ЕУ часописе и Тесла међу славним Хрватима

hrv_620x0

Часопис ”Нова Европа”, представљајући Хрватску као 28. чланицу ЕУ, истакао је по Титу, бајадерама, Туђману, вегети, Николи Тесли, Северини…

Часопис ”Нова Европа”, који прати догађаје у Европској унији, последњи број посветио је двадесет и осмој чланици, Хрватској, а међу славне Хрвате набројао Тита, Туђмана, Теслу, Иванишевића, Шукера и Северину.

Од политичара су се на листи нашли само бивши председник СФРЈ и први хрватски председник, али је зато листа великих Хрвата који су задужили земљу много дужа. Осим Тесле, ту су Фауст Вранчић, Пенкала, нобеловац Владимир Прелог, Леополд Ружичка, али нема Мирослава Крлеже.

Од спортиста уз Иванишевића су на листи и Јаница Костелић, Давор Шукер и покојни Дражен Петровић, а као посебно заслужни Хрвати набројани су кардинал Алојзије Степинац, Северина, Марко Поло, Иван Мештровић, Јосипа Лисац, Душан Вукотић и Загорка! Који су били критерији за тај избор зна само уредништво ”Нове Европе”!

Међу језицима који се говоре у Хрватској наведен је уз хрватски и српски језик, чешки, мађарски и италијански, а истакнуто је да у Хрватској живи 4,5 одсто Срба и 4,5 одсто ”Босанаца”.
Часопис посебно истиче да Хрватска има 2.600 сунчаних часова годишње и 1.246 острва.

Међу осам националних паркова посебно место заузеле су Плитвице, Бриони и Корнати, а хрватски брендови су кравата, вегета, бајадере, пашки сир, далматински пршут, Баделов пелинковац и шљивовица, али нема славонског кулена.

Топ хрватска женска имена су Марија, Ана и Ивана, а мушка Иван, Јосип и Стјепан.

Истакнуто је и да је најстарије позориште на Хвару, најмања катедрала у Нину, да су у задру морске оргуље, те да је од хрватског камена са Брача изграђен парламент у Бечу и Будимпешти. Хум у Истри најмање је хрватско место, опише ”Нова Европа” и као такво је ушао у Гинесову књигу рекорда.

Коментариши чланак

Коментара