Вијести, Регион

За десет година изнели 51 милијарду долара из Србије

pare-pare-pare

Чак 51 милијарда долара изнета је из Србије на рачуне разних светских оф шор компанија у период од 2001. до 2010. године, објавио је Међуанродни конзорцијум истраживачких новинара, а преноси Информер.

То значи да је у периоду приватизације “опрано” више новца него што Србија укупно приходује, а 2011. године имала је 43,7 милијарди долара бруто домаћег производа.

Занимљиво је да је смао прошле године према подацима НБС пребачено око 900 милиона долара на рачуне компанија на Девичанским Острвима, наводи Информер.
Када је реч о исисавању новца из државних предузећа, посебно су интересантни случајева “АГрохем”, “Фиделинке” и “Навипа”.

Годинама су кружиле гласине да је рпе 10 година личност из сенке преузела компанију “Агрохем” из Новог Сада. Иза мреже оф шор компанија које су биле укључене у пшреузимање и банкрот тог предузћа стајао је бивши македонски миснитар за економију Жанко Чадо, наводи лист.

Он је како се истиче, контролисао фирму на Британским Девичански мОстрвима која је добила 6,9 милиона долара на име трансфера из “Агрохема” пре његовог банкрота.
Истовремено “Навип” чији су само виногради вредели 30 милиона евра, продат је за мање од шест милиона евра. Такође, Чадова фирма “Алисун маркетинг” преузела је и 19 одсто акција “Фиделинке”. За кратко време она је од успешне фирме постала губиташ. У та три предузећа 1.300 радника је остало без посла.

Бројке показују да је 15 пута више новца изнето на разна острва него што је држава зарадила од процеса приватизације. То је могл осамо захваљујући пријатељству политичара и тајкуна – изјавио је Зоран Стојиљковић, члан Одбора Агенције за борбу против корупције.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *