Вијести, Регион

Вуковар: Против ћирилице у Загребу

032633

Стотинак демонстраната протестовало је и данас, пети дан заредом, против увођења двојезичности у Вуковару. Најављен је и протест у Загребу.

На протесту у Вуковару одлучено је да демонстранти направе паузу за викенд, а од понедјељка ће се наставити с окупљањем. Учесници су поручили да не желе ћирилицу „ни сада, ни икада, јер то није обично писмо, већ писмо под којим су чињени злочини над Хрватима и осталим несрбима у Домовинском рату“.

Тзв. Штаб за одбрану хрватског Вуковара најавио је да ће наставити с одржавањем протестних скупова у Вуковару све док Влада не одустане од постављања двојезичних табли, а намјеравају и организовати скуп у Загребу под називом „У Вуковару се бранио Загреб, у Загребу се брани Вуковар“. Захтијевају и оставку министра бранитеља Предрага Матића јер је „својим досадашњим дјеловањем и јавним иступима нарушио достојанство сваког хрватског бранитеља“.

Државни врх осудио је насилне демонстрације, а премијер Зоран Милановић је најавио да Влада неће одустати од двојезичних табли у Вуковару.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *