Вијести, Регион

Вучићева Србија има само 37 одсто просека БДП у Европској унији

АЛБАНИЈА И БИХ ИМАЈУ НАЈМАЊИ БДП ПО СТАНОВНИКУ, А БУГАРСКА – НАЈСИРОМАШНИЈА ЧЛАНИЦА ЕУ, АЛИ ЈЕ ИСПРЕД СРБИЈЕ

        АЛБАНИЈА и БиХ имају најнижи БДП по глави становника од 37 размотрених европских земаља, док је Бугарска најсиромашнија земља Европске уније, саопштила је европска статистичка агенција Еуростат.

        Албанија има најнижи бруто домаћи производ по глави становника и најнижу стварну појединачну потрошњу међу 37 европских земаља према извештају Еуростата који преноси данас Балканска истраживачка мрежа (Бирн).

        Извештај обухвата 28 земаља чланица ЕУ, плус Швајцарску, Исланд, Норвешку, Албанију, Македонију, Србију, Турску, Црну Гору и БиХ.

        На основу прелиминарних резултата за 2013. објављених у уторак, албански БДП је само 28 одсто од просека Европске уније.

        БиХ није далеко од Албаније са БДП-ом који је 29 одсто просека ЕУ, док је БДП Македоније 36 одсто, Србије 37 одсто, и Црне Горе 40 одсто просечног БДП-а Европске уније.

        Хрватска, најновија чланица Уније, најбогатија земља у области југоисточне Европе са БДП-ом који је 61 одсто просека Уније. Тиме је Хрватска испред друге две чланице Уније у тој области – Румуније чији је БДП 55 одсто просека Уније и Бугарске са БДП-ом који је 45 одсто просека.

Вучићева Србија има само 37 одсто просека БДП у Европској унији

Вучићева Србија има само 37 одсто просека БДП у Европској унији

Еуростат је навео да Луксембург – када се узме у обзир куповна моћ – има далеко највиши БДП међу земљама чланицама ЕУ, који је више него два и по пута већи него просек ЕУ.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *