Вијести, Регион

ВУЧИЋ: У Обреновцу пронађено 12 беживотних тела, страхујемо да ће број жртава бити већи

ТЕНТ НЕ СМЕ ДА ПРЕСТАНЕ ДА РАДИ ЈЕР БИ У ТОМ СЛУЧАЈУ СРБИЈИ БИЛЕ ПОТРЕБНЕ СТОТИНЕ МИЛИОНА ДА ГА ПОНОВО ПОКРЕНУ

  • Премијер упозорио све који буду покушавали да пљачкају и краду и користе несрећу изазвану поплавама да ће скупо платити

         САМО у Обреновцу је пронађено 12 беживотних тела од којих је једна особа преминула природном смрћу, саопштио је данас премијер Александар Вучић, који, међутим, страхује да би тај број могао бити већи.

         Премијер је објаснио да је најпре намера власти била да јавност заштити од било каквог сензационализма, измишљотина и неистинитих прича.

         „Ситуација је катастрофална, али има и неистинитих информација, као на пример да су срушени читави солитери. То није тачно и реч је о једној једноспратној кући”, прецизирао је премијер.

         Он је рекао да не зна тачан број, али да мисли да је преко 4.000 људи евакуисано, те да су 324 особе смештене у старачке домове и снабдевене храном, лековима и водом.

         Премијер је додао да се такве евакуације више не врше осим ако су у питању особе лошег здравственог стања.

         Ипак, Вучић је рекао да га брине стање у којима се налазе једноспратне куће у Обреновцу.

         Премијер је казао да и ову катастрофу прате неке лепе приче као што је она о две девојчице које су пронашле оца. Нажалост, додао је, много је оних тужних и тешких.

         Рекао је да му није јасно да река Сава свуда опада или стагнира, а да само у Обреновцу расте.

         Одговарајући на питање новинара о раду ТЕНТ-а, премијер је рекао да електрана не сме да престане да ради и да би у том случају Србији било потребно стотину милиона да је поново покрене.

         Тренутно око ТЕНТ-а има много проблема, али немојте да са тиме сада замарамо грађане.

         Вучић је упутио поруку да ће они који буду покушавали да пљачкају и краду и користе несрећу изазвану поплавама скупо платити такве покушаје, али и додао да Обреновац није затворено подручје и да се људима не дозвољава повратак кућама, јер им се тиме чувају животи.

         Вучић је, обраћајући се новинарима у Обреновцу где је обишао поплављено подручје, рекао да су спречени покушаји пљачке, да су такви приведени и поручио да не би никоме саветовао да покуша пљачку јер ће их сваки такав покушај скупо коштати.

         Он је, на питања у вези са повратком људи у домове и на то да неки негодују што им се не дозвољава повратак рекао да могу да се љуте, али да је најважније да се сачувају животи.

         „Ти се људи љуте, али ми им чувамо животе – сачекаћемо да надлежни провере сваку кућу”, рекао је Вучић.

         Премијер је истакао да је најважније да се сачувају животи, да нема речи да је ово затворено подручје нити да има неке тајне нити се нешто крије…

         „Нема овде неко богатство, нема шта да се крије – нема овде ништа лепо”, рекао је Вучић и поновио да се људима не дозвољава повратак у куће из простог разлога да би им се сачували животи.

         „Људима то не дозвољавамо да не угрозе животе и шта сада да радимо нека се љуте”, рекао је премијер који је указао да се свуда у свим земљама света у оваквим приликама нађу они који се љуте на све сем на природу, наводећи пример САД где се најављује ураган десетак дана раније па има на хиљаде мртвих.

         ПАТРИЈАРХ српски Иринеј обишао је данас угрожено београдског подручје општине Обреновац и Кризном штабу у истоименом хотелу Обреновац уручио осам тона хране и воде, која ће одатле бити дистрибуирана поплавама угроженом становништву.

         Како је Танјугу рекао Владимир Марковић, који у СПЦ води добротворно старатељство, патријарх се у Обреновцу срео са припадницима свих спасилачких служби које је, како је рекао, благословио и изразио наду да ће вода са тог кризног подручја брзо да се повуче.

         Марковић је рекао да се патријарх Иринеј задржао у краћем разговору са градоначелником Београда Синишом Малим од кога је добио најбитније информације о стању о потопљеној општини Обреновац. Патријарх се, додао је, посебно занимао за жртве. Потом се патријарх неформално срео са премијером Александром Вучићем.

         Иначе, Марковић је рекао да патријарх, иако је у току пролећно заседање Светог архијерејског Сабора СПЦ, већ други дан пружа подршку поплавама угроженом становништву, као и да се у Београдској патријаршији већ данима скупља помоћ у сарадњи са Градским кризним штабом Скупштине Града.
 

Вучић о Обреновцу

Вучић о Обреновцу

Реч је, додао је, о храни, одећи, обући, хемији… и свему што је потребно. Само током јучерашњег дана Патријаршија је уручила 27 тона такве помоћи. Иначе, према његовим речима у Патријаршији између 200 и 250 волонтера прима и разврстава робу коју допремају грађани и које тренутно има око 40 тона. Наредна дестинација је, додао је, је касарна у Јакову и стари ДИФ у Београду.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *