Вијести, Регион

Вучић тврди да је Београд седиште космополитског духа, а колико је – српског?

У БЕОГРАДСКОМ САВА ЦЕНТРУ ПОЧЕО САМИТ 13 ГРАДОВА ЦЕНТРАЛНЕ И ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

  • Премијер окупљеним градоначелницима указао да Србија спроводи тешке економске реформе и додао да су већ добре прогнозе за идућу годину. Нагласио је да неке међународне финансијске институције почињу да мењају прогнозе за текућу годину у вези Србије

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас, отварајући Самит градоначелника централне и југоисточне Европе, да је Београд не само главни град Србије, већ седиште космополитског духа на простору западног Балкана.

         „Поносан на чињеницу што Београд није само главни град Србије, већ и седиште космополитског духа на простору западног Балкана. Тиме се поносимо. Славимо различитости у Београду и уверен сам да је то најбоља позивница за све наше госте у Европи, да увек дођу у Београд и Србију да се осећају добро“, поручио је он.

        Србија је, према његовим речима добро место.

        Вучић је указао да Србија спроводи тешке економске реформе, и додао да су већ добре прогнозе за идућу годину.

        Такође је указао да неке међународне финансијске институције почињу да мењају прогнозе за текућу годину у вези Србије.

        Градоначелницима и представницима главних градова централне и југоисточне Европе премијер је поручио да су Београд и Србија спремни да од њих науче нешто, да чују искуства других градова.

         „Све што изговорите пажљиво ћемо читати и проучити“, подвукао је он истакавши да је овај самит добар да се научи, на пример, како Варшава доноси програме енергетске ефикасности, како у Скопљу функционише управа, а Загреб постао зелена престоница.

        Истовремено је најавио и да ће учесници из Србије представити неке своје пројекте.

        Премијер је подвукао да су, у претходним годинама, сви главни градови бивше Југославије, драматично напредовали.

        Градоначелнику Загреба Милану Бандићу је казао да се главни град Хрватске много променио, што је његова велика заслуга, и додао да је и хрватски гост приметио да је Београд постао много чистији од пре више деценија.

        Према његовим речима, Србија ће покушати да учи и примењује позитивне ствари других градова, како би тамо достигнути стандарди постали нормални у Београду, али и свим другим нашим градовима.

         „Од овако искусних градоначелника, који су променили своје градове и земљу може да се научи“, нагласио је Вучић додајући да је скуп и добра прилика да се говори о регионалном повезивању и стабилности.

        Он је рекао да Београд има велике пројекте, наде и очекивања и да многи градови, предузећа и компаније из земаља учесница скупа могу да помогну.

        С тим у вези је казао да је јуче са Сименсом разговарао о њиховом интересу за „Београд на води“.

        Премијер је подвукао да је важно да учимо једни од других и посећујемо једне друге, додајући да зна по себи колико се мењао кроз оно што је сазнавао током времена.

         „Како смо поносни на Београд, тако и на сарадњу са вашим градовима“; поручио је он Вучић је, на крају, истакао да ће Београд дати све од себе да буде најбоље могући домаћин.

        У београдском Центар Сава данас је почео, поздравним говором градоначелника Београда Синише Малог, Самит градоначелника градова централне и југоисточне Европе, који се у престоници Србије одржава у организацији Града Београда, а у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД).

        Српска престоница угостила је градоначелнике и високе представнике 13 градова централне и југоисточне Европе, као и високе представнике Европске уније, међународних институција, дипломатског кора и привреде, али и градске архитекте, урбанисте, директоре јавних предузећа.

Aлександар Вучић

Aлександар Вучић

Самит ће се одвијати кроз неколико панела, један од њих ће бити посвећен европским интеграцијама, док ће на осталима бити речи о функционисању главних градова, изазовима са којима се сусрећу, финансирању великих инфраструктурних пројеката, повећању енергетске ефикасности…

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *