Вијести, Регион

ВУЧИЋ: Поносан сам што имамо овако добре пријатеље у Бечу

АУСТРИЈСКОМ ВИЦЕПРЕМИЈЕРУ ШПИНДЕЛЕГЕРУ РЕКАО ДА СРБИЈА БЕЗ ЕВРОПСКЕ ПОМОЋИ НЕ МОЖЕ ИЗАЋИ НА КРАЈ СА ПОСЛЕДИЦАМА ПОПЛАВА

  • „Србија има пуно пријатеље у свету, али има само један пут у будућност, а то је пут у ЕУ. Нећемо одустати и поред свих тешкоћа које могу да наиђу“, подвукао је Александар Вучић у Бечу
  • Поновио да Београд подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине и да чини све да по питању кризе у тој земљи буде уз своје европске партнере. Па подвукао: „Позиција Србије у сагласности је са међународним правом и са позицијом Европске уније. Једина разлика је што није увела санкције Русији“
  • Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц честитао Вучићу на изврсном изборном резултату од 48,5 одсто освојених гласова и посебно му се захвалио на времену које је одвојио за разговор са представницима великих аустријских компанија
  • Додао је да су и он и аустријски привредници задивљени одлучношћу у вези реформи и Вучићевом тежњом да створи повољнију инвестициону климу. Још је Вучићу рекао: „Добро је имати такав узор када је реч о реформама и истовремено тако доброг пријатеља као што си ти“

         ПРЕМИЈЕР Александар Вучић започео је данас посету Бечу састанком са аустријским вицеканцеларом и министром финансија Михаелом Шпинделегером, након којег је изјавио да је Србији, али и осталим земљама региона погођеним поплавама, потребна европска солидарност и помоћ.

         Вучић се потом састао и са министром спољних послова Себастијаном Курцом, а током дана предвиђено је да се састане и са председником Аустрије Хајнцом Фишером и представницима Удружења индустријалаца.

         Премијер Србије ће учествовати и на конференцији „Бизнис Бриџ” у организацији Сената привреде Аустрија-Србија.

         Вучић је, у изјави новинарима, после разговора са аустријским вицеканцеларом нагласио да Србија нема ништа против да наступа заједно са Босном и Херцеговином и Хрватском у тражењу помоћи и солидарности од ЕУ.

         Вучић је указао да су уништене друмска и железничка инфраструктура, где нам је посебно потребно много помоћи.

         „Могу рећи да су последице поплава веома тешке, посебно по енергетски сектор, путну и железничку инфраструктуру. Пољопривреда је тешко погођена“, нагласио је он не желећи да даје процене о висини штете.

         Вучић је казао да ће штету Србија проценити заједно са међународним организацијама, јер жели да буде реална, али је додао да је прва процена ЕБРД полазила од тога да је висина штете око две милијарде евра, што је, како је констатовао, огромна свота по Србију.

         Захваљујући се на досадашњој помоћи Аустрије, Вучић је рекао да су нам сада потребни апарати за сушење кућа, и друга специфична подршка, о чему је разговарао са Шпинделегером. Он је подсетио да је Аустрија упутила веома велику финансијску помоћ, „једна од већих донација које смо добили од држава широм света“.

         „Нећемо моћи сами. Потребна је европска помоћ и солидарност. Надам се да можемо рачунати на то“, истакао је Вучић.

         Шпинделегер је истакао да је званични Беч уверен да Србија треба да постане чланица ЕУ, а Вучић поручио да Србија од пута у Унију неће одустати и поред тешкоћа које предстоје.

         „Желимо да подржимо Србију на том путу. Знамо да је тежак задатак спроводити реформе у земљи, испунити све критеријуме са европске стране. Можете рачунати на нас, јер смо уверени да Србија треба да постане чланица ЕУ и желимо да пружимо подршку свакодневно на том путу“, рекао је вицеканцелар.

         Шпинделегер је нагласио и да је Аустрија задовољна што се Србија успешно креће путем ка ЕУ и оценио да је почетак преговора отворио ново поглавље за нашу земљу.

         Према његовим речима, Аустрија је спремна да и даље помаже Србији и њеним грађанима који су тешко погођени поплавама.

         „Ако постоји нешто, ако можемо још више да учинимо – ту смо“, поручио је он.

         Шпинделегер је најавио да ће подстаћи аустријске фирме да инвестирају у Србију. Он је подсетио да је Аустрија највећи инвеститор у Србији и да жели да има нових инвестиција.

         „Покушаћемо да уверимо аустријска предузећа да учине више у Србији, да имају већу сарадњу“, казао је Шпинделегер.

         Премијер Србије је изразио захвалност Аустрији и Шпинделегеру на указаној помоћи, подсећајући да је Аустрија дала велику помоћ у вези поплава.

         Он је рекао да је свом саговорнику пренео да ће Србија наставити са спровођењем реформи.

         „Реформе нису лаке, и суочићемо се са многим потешкоћама, али наш главни циљ је да спроведемо економске и политичке реформе, да учинимо све да будемо спремни да приступимо ЕУ 2019. године. Онда више неће бити на нама, већ на земљама чланице Уније“, поручио је Вучић.

         Он је нагласио да ће Србија бити посвећена том послу.

         Такође је оценио да је Србији потребно још више инвестиција из Аустрије, указујући да је Србија постала највећа економија на западном Балкану.

         „Данас смо и стуб стабилности на Балкану. Имамо одличне односе са свим суседима и наставићемо са таквом политиком“, рекао је премијер.

         Он је истакао да Србија очекује подршку унутар институција ЕУ, али и у вези инфраструктурних пројеката, који ће уследити у блиској будућности.

         „Србија има пуно пријатеље у свету, али има само један пут у будућности, а то је пут у ЕУ. Нећемо одустати и поред свих тешкоћа које могу да наиђу“, подвукао је Вучић.

         Премијер је поновио да Београд подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине и да чини све да по питању кризе у тој земљи буде уз своје европске партнере.

         „Позиција Србије у сагласности је са међународним правом и са позицијом Европске уније. Једина разлика је што није увела санкције Русији“, рекао је Вучић.

         „Чинимо све да будемо уз наше европске партнере. Мислим да је јасна порука Србије и мислим да нико није очекивао да ћемо јавно рећи да подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине“, закључио је Вучић.

         Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц оценио је, после разговора са српским премијером, да су он и аустријски привредници задивљени одлучношћу премијера у спровођењу реформи и тежњи да се створи што повољнија инвестициона клима.

         Како је нагласио, посебно га радује то што је Вучић одлучио да Аустрија буде прва земља-чланица ЕУ коју ће посетити, додавши да је то за Беч „диван сигнал“. Он је нагласио да ће његова земља и даље пружати подршку Србији око санирања последица поплава и додао да је Западни Балкан приоритет за Аустрију.

         Курц је Вучићу честитао на изврсном изборном резултату од 48,5 одсто освојених гласова, истакавши да је то више него импресивно и потврда не само дотадашњег рада, већ и доказ да грађани Србије подржавају реформске мере које жели да спроведе.

         Он се посебно захвалио Вучићу на времену које је одвојио за разговор са представницима великих аустријских компанија, додавши да су он и аустријски привредници задивљени одлучношћу у вези реформи и његовом тежњом да створи повољнију инвестициону климу.

         „Добро је имати такав узор у премијеру Вучићу када је реч о реформама и истовремено тако доброг пријатеља као што си ти“, подвукао је Курц.

Вучић је изразио велику захвалност Аустрији и посебно њеном шефу дипломатије, који је, како је рекао, учинио много тога за Србију од када је

         „Током историје нисмо често били на истој страни, али ми смо данас ту да то променимо“, истакао је Вучић, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

         Радном ручку Вучића и Курца присуствали су и лидери значајних аустријских компанија, а Вучић је рекао да је са њима имао корисну дискусију, додавши да је од њих доста тога чуо и да ће учинити све што може у решавању њихових проблема.

         „Поносан сам што имамо тако добре пријатеље у Бечу и надам се да ће аустријски инвеститори доћи у већем броју у Србију у наредном периоду“, закључио је Вучић.

         Вучић је још најавио да идуће недеље путује у Берлин на разговоре са канцеларком Ангелом Меркел и шефом дипломатије Франком Валтером Штајнмајером.

Влада ће препоручити излазак на косовске изборе

Вучић је најавио да ће Влада Србије препоручити косовским Србима да изађу на недељне парламентарне изборе на Косову и Метохији.

         Он је, после разговора са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом, рекао да постоји много проблема, али да је најбоље да Срби изађу на изборе.

         „Најбољи избор за српски народ је учешће на изборима“, нагласио је Вучић.

Александар Вучић са аустријским вицеканцеларом и министром финансија Михаелом Шпинделегером

Александар Вучић са аустријским вицеканцеларом и министром финансија Михаелом Шпинделегером

Он је, после разговора са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом, рекао да постоји много проблема, али да је најбоље да Срби изађу на изборе.

„Најбољи избор за српски народ је учешће на изборима“, нагласио је Вучић.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *