Вијести, Регион

Вучић одлучио да усрећи Србију „још ближим односима са САД”

ЗАДОВОЉАН ШТО ЈЕ У МИНХЕНУ РАЗГОВАРАО СА СТОЛТЕНБЕРГОМ, НУЛАНДОВОМ И БАЈДЕНОМ

  • Премијер позвао Бајдена да посети Србију, што је потпредседник САД прихватио и позвао Вучића да дође у Вашингтон
  •  ФАКТИ: Овако се то догађа међу својима. Све као у породици. Права идила

         ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изразио је уверење да ће доћи до унапређење и још ближих односа са Вашингтоном.

         Он је у изјави новинарима у Минхену након сусрета са потпредседником САД Џозефом Бајденом, рекао да је са Бајденом разговарао о политичким и економским темама, да га је упознао са свим што је урађено у претходном периоду.

         Према Вучићу, разговор је био срдачан, а Бајден је истакао да је спреман да у сваком тренутку разговара, те да ће увек бити врло отворен.

         Бајден је, како је додао премијер, казао да сматра Србију једном од најзначајнијх земаља у југоисточној Европи, и да је важно што су предузете тешке озбиљне и одговорне реформе.

          Он је, како је пренео Вучић, рекао да подржава реформе и реформски пут Србије.

         Бајден је нагласио да САД подржавају европски пут Србије и да заједно са Европом желе да сарађују са Србијом и на пољу енергетике и на пољу евроинтеграција. 

         „Радите сјајан посао за Србију. Желим да знате да је Србија важна земља за регион”, истакао је Бајден поздрављајући премијера Вучића.

         Бајден је упутио позив српском премијеру за званичну посету Вашингтону, а такође је са своје стране српски премијер позвао америчког потпредсеника да посети Србију што је он и прихватио.

         Премијер Вучић, речено је у саопштењу, обавестио је потпредседника Бајдена о економским реформама које спроводи српска Влада, споразуму са ММФ који Србија склапа у фебруару и истакао да ће Србија бити у стању да сачува и економску и политичку стабилност Балкана.

         Вучић је изразио задовољство разговорима које је водио на маргинама безбедносне конференције у Минхену.

         За мање од 24 сата разговарати са Јенсом Столтенбергом, Викторијом Нуланд, сенаторима и Бајденом је валика ствар, јер је тешко направити термине на скупу, рекао је премијер.

         „Када то све успете, морате да будете задовољни. Наше је да сачувамо земљу у овом турбулентном времену, да сачувамо мир и стабилност и унапређујемо економију. Очекујем унапређење и још ближе односе са САД”, објаснио је Вучић.

         Говорећи о украјинској кризи, која је била главна тема минхенског скупа, он је пренео да је инсистирао само на једној ствари, а то је да се сачувају људски животи.

         Према његовим речима сваки људски живот више вреди од било којег принципа.

Александар Вучић

Александар Вучић

„Ми смо тешко пропатили у 20-ом веку, имали много изгубљених живота, изгубили половину мушког света, и другима понекад наносили зло. Све то није вредело људских живота. Данас је најважније да чувамо своју земљу, животе и мислимо да је најбоље да се сачува мир, те да је најбоље да се направи мир у Украјни, јер су сва друга политичка решења боља од оних која се праве ратним путем”, закључио је Вучић.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *