Вијести, Регион

Вучић на КиМ: Поштујте државу Србију, изађите на изборе

027790 (1)

Вицепремијер Александар Вучић позвао је данас из Грачанице Србе на Косову и Метохији да буду одговорни према својој дјеци и својој будућности и да поштују државу Србију и изађу на изборе.

„Не може држава бити добра само кад исплаћује плате и пензије, а лоша ако замоли да изађу на изборе, како би добили и међународну верификацију, односно потврду за постојање Заједнице српских општина“, поручио је Вучић на завршном скупу Грађанске иницијативе Српска.

Он је окупљенима рекао да се запитају шта ће добити ако не изађу на изборе, осим што ће, како је рекао, градоначелник Косовске Митровице бити неко ко није Србин или ће Грачаницу водити неко кога они не би жељели да виде на том мјесту.

Избори 3. новембра нису, истакао је, партијски, већ избори који се тичу будућности Срба на КиМ, избори на којима се много тога одлучује.

Нагласивши да је у Грачаницу дошао не да би говорио лијепе и пријатне, већ тешке, вицепремијер је Србима поручио:

„Ви сте ти који држите и чувате Србију на КиМ и српство, без вас све то што је Србија чинила не би вриједило апсолутно ништа. Ви сте издржали, прогоне, отпуштање, неправде“.

Он је замолио Србе да буду мудрији, рекавши:

„Да ратујемо нити можемо, нити хоћемо, наш је посао да у миру обезбиједимо будућност за нашу дјецу“.

Вучић је казао да сада бирамо између могућности и опстанка српског народа, с једне стране, и прошлости и веома неизвјесне будућности и нестанка нашег народа, с друге стране.

Он је подвукао да се на изборима 3. новембра одлучује о стварању Заједнице српских опдштина, а да је за њено успостављање потребно најмање шест општина.

Према његовим ријечима, различити фактори, са Косова и споља, на различите начине покушавају да издејствују да не буде шест општина, да се не створи заједница српских општина, да у Косовској Митровици не буде изабран човјек који ће жељети стварање те заједнице.

„Они желе да имају пуну контролу над српском заједницом и да кажу да су ријешили проблем. Ми нећемо да будемо проблем, већ желимо да живимо на своме, да наша дјеца уче свој језик и своје писмо и да се радују као и сва остала дјеца на овом свијету“, казао је Вучић и упитао:

„Зар је то много?“.

Вицепермијер је подвукао да Срби и Србија не желе и не трраже непријатеље нигдје, већ да желе да имају добре комшије и пријатеље, али и да „хоће да имају своје име и презиме, своју заставу и свој барјак, којим ће да се поносе“.

„Послије 3. новембра треба да почнемо да размишљамо како да покренемо економију, да наш народ на КиМ живи боље“, казао је Вучић пренијевши грађанима вијест да је по први пут послије дуго година забиљежен индустријски раст од 3,2 осто у Србији.

Те знаке опоравка спрске привреде, према његовим ријечима, жели да „види и овдје“.

„Ми морамо да водимо паметнију и паменту политику, него што су водили неки други. Сами на свијету не можемо бити и то смо покушали и нисмо успјели“, указао је вицепремијер.

Прошло је то вријеме, додао је, а резултати такве политике нису били најбољи, иако је намјера била можда добра.

Према Вучићевим ријечима, мудрост мора бити испред свега како би се у договору са свијетом добило што је наше, како би сачували своја огњишта, да се рађа више српске дјеце, него што је то данас случај и да та српска дјеца имају своје школе, али и мјесто гдје ће да раде.

Вучић је окупљеним грађанинама у Грачаници казао да Србија не сме и да никада неће и не може да их остави.

Он је истакао да им неће рећи за кога да гласају пошто је из међунаропдне заједнице замољен да се не мијеша, али је поручио да сами виде на чијем је скупу.

Такође је упутио молбу свима из међународне заједнице да не забораве, ако желе да имају подршку српског народа да не примјењују двоструке аршине.

Он је навео да ће помагати колико буде могао, али да је на Србима на Косову како ће живјети и да треба да има што више припадника српке заједнице на КиМ.

„Треба да имамо добре односе са комшијама Албанцима“, рекао је Вучић, али је и навео да никада не дамо оно што је наше и будемо увијек свој на своме.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *