Вијести, Регион

ВУЧИЋ: Дачић у влади, Мики Ракић никад није био опозиција Србији

  • На питање – како је могућа коалиција са Тадићем за којег је раније рекао да је упропастио земљу – Вучић после седнице председништва СНС навео да нам је сада потребна нека врста владе националног спаса
  • Упитан да ли ће посебно разговарати са Ненадом Чанком, Вучић поновио да је разговарао са делегацијом коју је предводио Тадић, који је тада изразио жељу да буде део владе, док Чанак није
  • Новинаре је интересовало и да ли ће можда функционер НДС Миодраг Ракић ући у владу, а лидер СНС рекао да поштује Ракића, да се он понашао одговорније од неких других и да за њега не може да каже да је био опозиција Србији

ПРЕДСЕДНИШТВО Српске напредне странке одлучило је да уђе у коалицију са Савезом војвођанских Мађара и дало лидеру странке Александру Вучићу и његовим сарадницима одрешене руке да наставе разговоре с представницима других странака, а све како би влада била изабрана до 27. априла.

Ово је данас након седнице Председништва странке изјавио њен лидер запитавши се одакле у медијима спекулације о одлагању рокова за формирање владе.

СВМ неће имати у влади министарско место, али је вероватно да ће у влади бити лидер СПС Ивица Дачић, рекао је Вучић, а на питање да ли ће Дачић бити једини у влади из СПС, рекао да ће наставити техничке разговоре, да је добро разумео његове идеје и да се нада да ће лидер социјалиста прихватити оно што му понуди.

Ипак, коначну одлуку о изгледу нове владе донеће Главни одбор СНС 25. априла.

„Влада ће бити изабрана до 27. априла, имаће највише 17 чланова. Србија ће имати малу, модерну и ефикасну владу”, рекао је Вучић и додао да ће 16. априла бити верификовани мандати посланика у скупштини, седница скупштине са избором председника биће настављена 23. априла, 24. ће бити на дневном реду закони о влади и министарсатвима, 25. треба да заседа Главни одбор СНС, 26. је гласање о амандманима, да би 27. била изабрана Влада Србије.

Синиша Мали

         Уз најаву да ће лидер СПС вероватно бити у влади, Вучић је напоменуо да када је реч о председнику НДС Борису Тадићу, он никога неће да тера да уђе у владу будући да је сам Тадић одлучио да не може у владу у којој је Дачић.

„Ја ћу донети одлуку коју ћу предложити Главном одбору”, рекао је лидер напредњака и додао да га не интересују размимоилажења него да жели да влада ради као тим.

На питање како је могућа коалиција са Тадићем за којег је раније рекао да је упропастио земљу, Вучић је навео да нам је сада потребна нека врста владе националног спаса.

Упитан да ли ће посебно разговарати са председником ЛСВ Ненадом Чанком, Вучић је поновио да је разговарао са делегацијом коју је предводио Тадић, који је тада изразио жељу да буде део владе, док Чанак није.

Новинаре је интересовало и да ли ће можда функционер НДС Миодраг Ракић ући у владу, лидер СНС је рекао да је у свом одговору и до сада био веома јасан, наводећи да поштује Ракића, да се он иначе понашао одговорније од неких других и да за њега не може да каже да је био опозиција Србији.

Вучић је на питање зна ли ко ће бити министри из СНС рекао: „Да, са једним изузетком”.

На конференцији за новинаре били су присутни сви потпредседници странке – Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Никола Селаковић, Игор Мировић и Горан Кнежевић и Братислав Гашић, а на питање да ли су то људи који ће бити министри Вучић је рекао да нису, додајући „нису сви” и не желећи да открије ко ће од њих бити у његовом кабинету.

У влади ће, како је рекао, бити пет или седам ванстраначких личности које ће се ту наћи захваљујући знању и стручности, а он очекује и да ће у њој бити Кори Удовички мада није прецизирао у ком ресору.

Могућа су, како је рекао, и појединачна решења из других политичких странака, а упитан хоће ли бити и неки од бивших министара, поменуо је Лазара Крстића.

„Биће другачија структура владе, она неће функционисати као феуд”, поручио је Вучић наводећи да јавна предузећа неће потпадати под министарства већ ће постојати посебно тело које ће контролисати њихов рад.

Александар Вучић

Александар Вучић

 

Додао је да он неће руководити ниједним ресором будући да ће бити премијер.

Постоји могућност, најавио је, да неко од опозиционих посланика буде председник Скупштине Србије, а услов је да буде постигнут договор о ротацији председавајућег парламента на годину дана.

За то, како је навео, неће бити потребна промена закона, већ би се питање ротације могло решити политичким џентлменским договором, јер „ако постоји воља нема потребе да се мења закон – парламент је пар екселанс демократска институција”.

Вучић није одговорио кога би напредњаци предложили за то место уколико не буде договора о ротацији, изразивши наду да ће да ће до тога ипак доћи.

Експозе владе, који ће изнети у Скупштини Србије, биће, нагласио је, прецизан и у њему ће први пут бити представљени комплетан план и програм, као и визија даљег развоја Србије.

Тема Председништва СНС је био и избор градоначелника Београда, а то је и разлог зашто нису саопштена имена министара из редова напредњака у новој влади, рекао је Вучић.

„Изнео сам Председништву дилеме у вези с избором градоначелника, то је била тема ове седнице и то је разлог зашто нисам могао да кажем ко су све министри из СНС”, рекао је Вучић новинарима упитан да ли се разговарало о градоначелнику.

Вучић је раније да су најозбиљнији кандидати за градоначелника председник привременог већа Београда Синиша Мали и актуелни министар правде Никола Селаковић.

Српска напредна странка одржаће сутра седницу Главног одбора на којој ће лидер напредњака и будући премијер Александар Вучић изнети предлог концепције и састава владе коју ће водити.

Вучић ће се присутнима обратити на почетку седнице Главног одбора, након чега ће она бити затворена за јавност. Седница Главног одбора биће одржана у Центру „Сава”.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *