Вијести, Регион

Војници НАТО и Националне гарде Охаја у бази на југу Србије

У БАЗИ „ЈУГ” ЗАЈЕДНИЧКА ВЕЖБА БОЈНИКА АЛБАНИЈЕ, АЗЕРБЕЈЏАНА, МАКЕДОНИЈЕ, РУМУНИЈЕ, СЛОВЕНИЈЕ И ХРВАТСКЕ

         У СКЛАДУ са стратешком наменом да База „Југ” Војске Србије (ВС) постане међународни центар за обуку војника земаља из региона за мировне мисије под покровитељством УН – у јуну ће бити одржана заједничка вежба у којој ће поред припадника ВС учествовати и представници армија САД, Албаније, Азербејџана, Македоније, Румуније, Словеније и Хрватске.

         Тим поводом разговоре са председником Општине Бујановац Нагипом Арифијем, на чијој се територији налази овај модерни војни тренинг-центар, имао је војни аташе Амбасаде САД у Србији Пол Броцен, заједно са представницима Националне гарде Охаја.

         „У оквиру припрема за ову војну вежбу, добио сам информације о плановима, како би се на време обавестили сви грађани наше општине и како бисмо избегли било какве несугласице”, појаснио је за „Данас” Арифи.

         Према најави, поред припадника војски из региона, учествоваће и 75 маринаца и пет официра из Националне гарде Охаја, са циљем да провере спремност војника за операције у мировним мисијама у које су укључени већ две године и припадници ВС.

 

База Југ

База Југ

Војна база „Југ” чија је градња почела непосредно након међунационалних сукоба припадника Ослободилачке војске за Бујановац, Прешево и Медвеђу (ОВПМБ) са државним снагама безбедности 2001. године сада представља модерни тренинг-центар, у коме су се до сада обучавали припадници ВС, који у поседу имају и више мини-база уз административну линију са КиМ у Копненој зони безбедности на подручју општина Бујановац и Прешево.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *