Вијести, Регион

ВЛАЈКИ: Срби неке изјаве из Анкаре доживљавају као неоотоманску експанзиону политику

ПОТПРЕДСЕДНИК РС НАКОН САСТАНКА СА ТУРСКИМ АМБАСАДОРОМ У БИХ ЏИХАДОМ ЕРГИНАЈЕМ

  • Није добро правити политичке и економске савезе на национално-верским принципима. Заједничка прошлост, која је за Турску била просветитељска, а за Србе и Хрвате, окупациона, не може бити једини темељ наших односа – упозорио је потпредседнике Републике Српске

        ТУРСКА треба да има деликатан и диференциран приступ према БиХ и да уважава државотворне и цивилизацијске специфичности Републике Српске, уколико жели да се БиХ одржи – упозорио је потпредседник Републике Српске Емил Влајки.

         „Није добро правити политичке и економске савезе на национално-верским принципима. Заједничка прошлост, која је за Турску била просветитељска, а за Србе и Хрвате, окупациона, не може бити једини темељ наших односа, јер овде егзистирају две цивилизације – исламска и хришћанска“, саопштено је из кабинета потпредседника Српске након састанка са турским амбасадором у БиХ Џихадом Ергинајем.

        Влајки се позитивно изразио о економској сарадњи и истакао да Турска, као економски и политички моћна земља, може помоћи БиХ инвестицијама и да турско инвестирање треба да буде равномерно и политички неусловљавано.

Емил Влајки

Емил Влајки

„За интензивнију сарадњу, нажалост, и даље постоје неке препреке идеолошке природе. Срби, који су били пет векова под влашћу Отоманске империје, зазиру од честих, неодмерених изјава појединих политичара у Сарајеву и Анкари које доживљавају као неоотоманску експанзиону политику“, наводи се у саопштењу.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *