Вијести, Регион

Влади важнија Парада срама него проблеми пољопривредника

protest-seljaka

Београд – Удружење пољопривредника „Панчевачки ратари“ затражило је данас хитан састанак са надлежним државним органима.

Они захтевају да се што пре реше горући проблеми пољопривредника, посебно ратара.

У саопштењу упућеном медијима наводи се да пољопривредници траже састанак са премијером и првим потпредседником Владе Србије Ивицом Дачићем и Александром Вучићем јер су незадовољни и забринути због катастрофално лоше политике цена, као и потпуног суноврата цена основних ратарских култура – кукуруза, сунцокрета и пшенице.

Додаје се да пољопривредници траже од државе регулисање откупних цена и количине за интервентни откуп тржишних вишкова кукуруза (200.000 тона) овогодишњег рода који није заражен афлатоксином по цени од 18 динара за килограм за државне робне резерве.

Један од захтева се односи и на регулисање откупа сунцокрета овогодишњег рода по цени од 35 динара за килограм, што је најнижа цена коју су прихватили пољопривредници.

„Тражимо и предузимање интервентних мера Владе Србије за сузбијање картела (пословна заједница за индустријско биље) који договарају откупне цене сунцокрета и успостављају монопол на тржишту откупа сунцокрета, што је законом забрањено, од стране државе, антимонополским законом“, наводи се у саопштењу.

Међу захтевима незадовољнх пољопривредника је и санкционисање монополиста на тржишту са циљем успостављања слободног тржишта које је синомим тржишне привреде.

„Надамо се отварању дијалога и заједничког тражења решења. Сматрамо да је дијалог у оквиру министарства пољопривреде и других државних институција веома неопходан ради разрешавања веома тешке ситуације у аграру и најављеног бојкота јесење сетве пшенице и сетве сунцокрета“, наглашава се у саопштењу.

Додаје се да су захтеви иницијативног одбора протеста незадовољних пољопривредника достављени Дачићу и Вучићу, као и министрима пољопривреде и трговине Драгану Гламочићу и Расиму Љајићу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *