Вијести, Регион

Витовље: Протестују јер немају воде

032551

Мјештани Витовља, углавном српски поратници, блокирали су данас на сат времена магистални пут Турбе- Кнежево, незадовољни што општина Травник већ више од 10 година не рјешава њихов проблем са водоснабдијевањем.

Мјештани истичу да су запостављени и да не знају како да ријеше свој деценијски проблем. Најавили су и даље блокаде, уколико им надлежни не помогну. Проблем водоснабдијевања у Витовљу траје колико и обећања надлежних у Травнику да ће га ријешити. Међутим, овдашња насеља са већинским бошњачким становницима немају такве проблеме.

Мјештанин Витовља Симо Марић каже, да од 2000. године, од када су се вратили на своја огњишта, немају редовно снабдијевање водом, а у посљедње четири године стање је све лошије. Како истиче, ове године ситација је најкритичнија.

Најтеже је у засеоку Дукати, чији мјштанин Ђуро Славнић наглашава да им већ трећу годину није дошла вода. „Остало је овдје само неколико стараца који морају платити да им се донесе вода за пиће, а о прању и хигијени да не говоримо“, каже он. Како је појаснио, његове комшије дају марку-двије дјеци која оду и донесу у кантицама воде за пиће и евентуално за кухање.

Дијана Марић, из Витовља, жали се да је присиљена да у каналу пере веш, јер нема другог избора. Наводи да морају по воду да иду у удаљени Тртовац или на ријеку Угар.

Од 120 предратних српских домаћинстава у Витовљу, данас их је само 20, а недостатак воде угрожава повратак. Донацијом холандске владе, прије неколико година је изграђена водоводна мрежа, али проблем и даље представља резервоар за снабдијевање. Најближи извор је два километра удаљен од насеља, али мјештани више немају стрпљења. Како кажу, договорили су се да седам дана држе пут у блокади по сат времена, од 12 до 13 часова, док њихов проблем не буде ријешен.

„Ако се ни то не ријеши, онда ћемо ићи даље и до Сарајева или Бањалуке и тражити своја права“, одлучни су мјештани Витовља.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *