Вијести, Регион

ВИЛХЕЛМ: Косово у тренутку отварања поглавља 35 мора бити држава као и Србија

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР НЕ КРИЈЕ: АКО ЖЕЛИТЕ У ЕУ – СРБИЈА И КОСОВО ДОТАД МОРАЈУ БИТИ „ДВЕ ДРЖАВЕ”

  • Од Београда се једино не тражи формално признање на почетку, односно биће овако: отварање 35-ог=прво Косово држава, отварање завршних преговора=прво признајте Косово. Зато је Хајнц Вилхелм одбио да одговори на питање „а да ли ће се признање тражити на крају“. Рекавши: „Могу да говорим само о садашњости, а не шта ће бити у будућности“
  • ФАКТИ: Све ово предобро знају и Александар Вучић и Ивица Дачић и сви њихови помагачи. Знају и  не заустављају се, а то значи да су већ одлучили да признају „Републик Косова“, али то крију од Србије. Томислав Николић већ и признаје да зна. Прави се да му је „очи отворио“ Јоханес Хан, а зна све бар од 2012-те. У току је, дакле, велика игра, а на крају ће бити све сведено  на ово: нисмо могли и да добијемо „Београд на води“ и да задржимо Косово, уосталом – ионако смо заједно у ЕУ…

         НЕМАЧКА не тражи од Србије да призна Косово како би отпочела преговоре о приступању Европској унији, рекао је немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм.

         Вилхелм је за „Блиц”, на питање да ли се „пуна нормализација односа” Београда и Приштине, која се често помиње као услов за почетак преговора, може тумачити као захтев да Србија призна Косово, одговорио да ”то нико није тражио од Србије” и да, колико зна, тако нешто није рекао нити тражио ни европски комесар Јоханес Хан.

         „`За Немачку и ЕУ једини услов за почетак преговора Србије и ЕУ је потпуна имплементација Бриселског споразума. Поглавље 35 неће бити отворено док се овај споразум у потпуности не спроведе. Других услова нема„, додао је Вилхелм и објаснио да се мисли најпре на интеграцију правосудних органа на северу Косова, у правосудни систем Косова, и друго, формирање Заједнице српских општина. Немачки амбасадор очекује да наставак преговора почне у другој половини јануара.

         Упитан да ли ће Србија на крају преговора морати да призна Косово, Вилхелм је одговорио:

         „Могу да говорим само о садашњости, а не шта ће бити у будућности. Данас је важна нормализација односа Србије и Косова зато што ЕУ неће да увезе нови конфликт између две државе. То смо имали са случајем Кипра и десет година након приступања Кипра тај конфликт имамо и даље. Али то није захтев да признате Косово. У ЕУ има још чланица које до данас нису признале Косово”.

         Вилхелм је рекао и да је једини интерес Немачке стабилан Балкан, чега нема „без добрих односа Србије и Косова”.

         „Зато је важно да што пре дође до наставка дијалога Београда и Приштине. Видели смо да отварање дијалога и Бриселски споразум позитивно утичу на регион. Србија је постала извозник стабилности, а не конфликата. Та политичка стабилност доводи и до боље економске сарадње.

         Немачки амбасадор је такође рекао да Немачка не мисли да је проблем да Србија и Русија имају добре односе, али да жели да Србија корак по корак заузима исте ставове у спољној политици као и остале земље ЕУ.

         „За нас је најважније да је Србија донела одлуку да постане члан ЕУ и да Русија тај пут не блокира”, рекао је Вилхелм, нагласивши да је важно да Србија не признаје Крим, а не да Београд уведе санкције Москви.

         „За нас је важно да се Србија прикључи ставу ЕУ кад је у питању Крим, односно да је његово присаједињење Русији у супротности са међународним правом. Непризнавање анексије Крима је за нас важно, а не толико да Србија уведе санкције Русији”, поручио је он.

Немачки амбасадор у Београду Хаjнц Вилхелм

Немачки амбасадор у Београду Хаjнц Вилхелм

Вилхелм је оценио и да је премијер Александар Вучић до сада урадио доста добрих ствари за Србију и да га у Немачкој доживљавају као озбиљног и вредног политичара који покушава да промени ствари набоље.

„Наставио је дијалог Београда и Приштине и постигао да преговори с ЕУ могу да почну. Ценим и његову храброст на увођењу економских реформи, јер није популарно смањивати људима плате и пензије”, рекао је Вилхелм за ”Блиц”, додајући да треба наставити јачање регионалне сарадње и реализацију пројеката које је Вучић предложио на конференцији о Западном Балкану.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *