Вијести, Регион

Велики белег српске војничке славе

prva-srpska-dobrovoljacka-divizija---spomen-kosturnica

Румуни не заборављају Србе пале на Добруџанском фронту 1916. године.

На православном гробљу у градићу Медџидија, на крају такозване Српске алеје, у подножју „Беле пирамиде”, величанствене спомен-костурнице подигнуте у част и славу припадника Прве српске добровољачке дивизије погинулих 1916. године у борбама вођеним заједно са румунском и руском војском на тлу древне Добруџе, одржан је помен поводом Дана примирја, којим је 1918. означен крај Првог светског рата.

У жестоким биткама вођеним на Добруџанском фронту од августа до октобра 1916. заједнички проливена крв српских и румунских војника цементирала је многовековно пријатељство два суседна народа. Тада је Прва српска добровољачка дивизија изгубила половину свог састава – 8.539 мртвих и рањених. Ова дивизија је формирана у Русији, где су јој руски цар Николај Други и српски премијер Никола Пашић маја 1916. у Одеси предали борбени стег, као делу 47. руског корпуса. Командни састав дивизије сачињавало је 200 српских официра и подофицира специјално пребачених са Солунског фронта.

На десету годишњицу „добруџанске Голготе”, 1926. краљ Александар Први Карађорђевић и његов румунски таст, краљ Фердинанд лично су присуствовали откривању „Беле пирамиде” саграђене од венчачког мермера. Под њом почивају кости 3.000 српских јунака који су на тлу сунчане Добруџе положили своје животе.

Небо је хтело да ове године 11. новембар буде светао. Под степским поветарцем вијориле су се српске и румунске тробојнице на високим јарболима. Одсијавали су се шлемови постројене почасне чете румунске армије. Са узвишице на којој се налази споменик одјекивали су звуци државних химни Србије и Румуније.

„Ова спомен-костурница вечни је дом за више од три хиљаде српских јунака који су дошли овде да помогну братском румунском народу у заједничкој борби за правду и слободу. То је споменик који симболизује пријатељство два народа и израз је дубоког и заједничког поштовања према нашим прецима. Он подсећа нове генерације да пријатељство између Србије и Румуније, стварано и потврђивано у тешким историјским тренуцима, треба стално и брижљиво неговати”, нагласио је амбасадор Србије у Букурешту Бранко Бранковић, који се у потоњим разговорима са челницима градића Медџидија захвалио румунским властима на великој бризи око одржавања „Беле пирамиде”, која се сматра за један од највећих белега српске војничке славе изван граница Србије.

„Данас одајемо пошту сенима витешких српских ратника који су на овим нашим просторима дали врхунску жртву – положили своје животе за нас и нашу слободу. Тај њихов подвиг не можемо никада да заборавимо. Наше су их мајке прогласиле својим синовима. Тако ће и остати док је света и века”, узбуђеним гласом рекао је градоначелник Медџидије Маријан Јордаке.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *