Вијести, Регион

Узели годишњи одмор да би били Бошњаци

328144_bosna-foto-srna_f

Бања Лука – Бројни Бошњаци из бањалучког насеља Врбања пристигли су из дијаспоре у своје предратне домове како би обавили дужност и учествовали у попису становништва у Босни и Херцеговини.

„Мислим да у овом тренутку у Врбањи нема ниједне куће у коју нису дошли власници из дијаспоре. Види се да смо сви свесни важности пописа. Пре свега, зар не треба да се зна колико становника има ова земља“, рекао је за „Дневни аваз“ Назиф Турчиновић.

Турчиновић је деведесетих отишао у иностранство, а сада као пензионер може без проблема да дође у БиХ ако је потребно. Поносан је и на 12 чланова свог домаћинства, који ће, такође, дочекати пописиваче.

Неџиб Вехабовић је из једне од најстаријих породица у Врбањи, а живи и ради у Малмеу, где је и председник је Удружења Врбањаца у том граду. „Супруга Сеида и ја имамо ћерку и сина који живе у Данској и Шведској. Њих ћу ја пописати, имам њихове матичне бројеве, ћерка има и пасош БиХ. Ми смо узели годишњи одмор од две недеље само због пописа“, каже Вехабовић.

Он каже да у Малмеу живи око 800 мештана овог бањалучког насеља. Лично се потрудио да у оквиру Удружења, а и шире, апелује на Бошњаке у дијаспори и укаже им на важност одазивања попису становништва у БиХ.

„Немам баш прецизан податак о томе колико их је стигло у Врбању због пописа, али са сигурношћу могу рећи да их је много. Само у мојој најужој породици, осим мене и супруге, треба да дођу још двојица браће из иностранства, а ништа другачије није ни код осталих. Жељно ишчекујем пописиваче и врло сам свестан властитог идентитета. Бошњак сам, исламске вероисповијести и говорим и пишем босански језик“, каже Вехабовић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *