Регион

Усташки кољач приказан као херој на ХРТ-у

122900_fr_if

Хрватска Грађанска акција послала је отворено писмо медијима и управи Хрватске радиотелевизије (ХРТ) у којем тражи смену уредника емисије „ТВ Календар“ Владимира Брнардића због „срамотног прилога о усташком кољачу Јури Францетићу“ који је у тој емисији представљен као херој.

„ТВ Календар је 27. децембра прошле године покушао да научи гледаоце и нашу децу да Јуре Францетић није био један од ратних злочинаца већ „легендарни борац“ који је избио на Дрину. У емисији је речено да се он борио против партизана, оних злих кољача Хрвата у Босни и околини Сарајева и у Хан Пијеску“, наводи се у писму.

„Хрвати су дали највише антифашистичких бораца у Европи, а велича се квислинг који је осрамотио хрватски народ“, наводи се.

„Апсурдно да је такав искривљен приказ ратног усташког злочинца и кољача Јуре Францетића изашао у 21. столећу са јавне телевизије. Неприхватљиво је да се крај свих
народних хероја које је дала Хрватска, велича квислинг који је осрамотио хрватски народ“, упозорила је Грађанска акција која од главног и одговорног уредника ХРТ Горана Радмана тражи смену уредника „ТВ календара“.

Коментариши чланак

Коментара