Регион

Унија послодаваца: Од оволиких намета нема саламета

29856_vest_статистика-дигитрон

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Предраг Згоњанин изјавио је да ће Унија код Владе Републике Српске инсистирати на смањењу оптерећења на привреду.

Згоњанин је навео да је било јасно од самог старта да су порези и доприноси у Републици Српској дигнути више него што ће привреда моћи да издржи у кризним временима.

„То се већ видјело на многим мањим субјектима који су пропадали и нису били у стању да издрже тај терет. Оптеретити привреду више него што може поднијети пут је без повратка“, рекао је Згоњанин за „Глас Српске“.

Он је истакао да треба наћи мјеру колико оптерећења може да издржи привреда, а да не дође до њеног гашења, те најавио да ће Унија направити приједлог мјера пореских олакшица које ће понудити Влади.

Згоњанин је рекао да није задовољан оним што је Унија постигла у преговорима са синдикатом и Владом, јер су „остали учесници у преговорима добијали много више него послодавци“.

„Синдикат је добијао више простора него послодавци да искажу своје интересе, Унија је углавном остајала кратких рукава. Потрудићу се да у будућности дијалог буде толерантији и да обје стране имају више разумијевања“, навео је Згоњанин.

Он је рекао да се унутрашњи дуг „страшно пење у односу на обим новца који се обрће“, те да је прошле године неликвидност била за двије милијарде КМ већа у односу на 2011. годину.

„Не производимо добит и углавном се сви бавимо одржавањем некаквог стања, односно покушавамо да зауставимо губитак добити барем на нули, а ни то не успијевамо. Ако послујемо са минусом, јасно је да немамо више могућности плаћања и, с друге стране, јавља се зачарани круг у којем свако сваком дугује. Близу смо опште неликвидности и питање је да ли ће привреда савладати тај проблем“, истакао је Згоњанин.

Он сматра да Закон о раду није добар, јер није усаглашен са многим другим актима и није ни близу било којег закона о раду било које земље ЕУ.

Као новоизабрани предсједник Уније удружења послодаваца, Згоњанин је истакао да планира да промијени начин рада и покуша да удружења послодаваца у оквиру Уније више сарађују, односно да свако удружење учествује у оним преговорима који су везани за њих, јер они најбоље познају ту проблематику.

Коментариши чланак

Коментара