Вијести, Регион

УНАПРИЈЕТИТИ ПОЛОЖАЈ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ

ПОДГОРИЦА, 17. ОКТОБРА /СРНА/ – Декларација којом ће од Црне Горе, Србије и Републике Српске бити тражено да унаприједи положај спрског језика и ћирилице биће усвојена на научном скупу који се данас и сутра одржава у Подгорици.

УНАПРИЈЕТИТИ ПОЛОЖАЈ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ

На отварању научног скупа 17. октобра 2014. „Српски језик и ћирилица и основе српског идентитета“ предсједник Српског националног савјета /СНС/ Момчило Вуксановић најавио је да ће учесници у дводневној расправи усагласити ставове и усвојити декларацију.

Он је поновио оцјене да је српски народ дискриминисан, па и српски језик, као основа идентитета.

Вуксановић је рекао да је СНС уз велике тешкоће покушао да очува српски језик и његов статус, али да постоје опструкције власти и опозиције.

Он је навео сада ситуација таква да је српски језик, који је још већински, добио статус језика мањинских народа.

„Tо је велика неправда. Неправда је и не само промјена назива језика у школама, за коју су били представници Срба у парламенту већ и измјена наставног плана и програма. Морамо видјети како даље и како да сачувамо српски језик и ћирилицу“, сматра Вуксановић.

Он је рекао да у Црној Гори нема већинског народа и да Срби не могу бити мањина.

Вуксановић је истакао да у Савјету покушавају да искористе све могућност и да новцем из фонда за мањине остварују бројне пројекте.

Он је рекао да би био срећан када би Срби имали права која имају Албанци, као што је пуно право на школавање на свом језику, у својим школама, и са сразмјерном заступљеношћу у администрацији.

„Сви су против нас, чак је и Министарство за људска и мањинска права покушало да нас угаси помоћу представника Срба из опозиције. Министарство мијења закон како би нас истиснули, и смањују донације“, навео је Вуксановић.

Према његовим ријечима, представници Срба у парламенту морају схватити да „није исто бити Србин у Скупштини, и на улици, без посла“.

Он је додао да постоји могућност да СНС обустави неке активности, за које немају услова и новца.

„Наш национални интерес је да дјеца уче српски и знају ћирилицу и то треба да је интерес и политичара и представника цивилног сектора“, закључио је он.

Предсједник Српског националног савјета /СНС/ Момчило Вуксановић

Предсједник Српског националног савјета /СНС/ Момчило Вуксановић

17. октобра говорили су академик Љубомир Зуковић са рефератом под насловом „Спотицање о властиту сенку“, Момчило Крајишник о теми „Српски језик и ћирилица – основе српског идентитета“, те академик Војислав Максимовић са рефератом „Стари ћирилични рупописи као знакови културног и духовног трајања“.

Научни скуп наставио је рад и 18. октобра, када ће бити увојена декларација.

Извор: Срна

Митрополит Амфилохије: „Ово је ћирилични народ и ћирилична култура“

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је да је циљ тога што се догађа са српским језиком у Црној Гори од 2003. године, када је на попису становништва уведена идентитетска одредница „црногорски језик“, радикалан прекид наше културе.

Владика је ово рекао 17. октобра у Подгорици, на отварању Научног скупа „Српски језик и ћирилица – основе српског идентитета“, који се одржава у организацији Српског националног савјета Црне Горе.

Извор: Радио Светигора (http://www.svetigora.com/node/15710)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *