Вијести, Регион

УН предвиђа нови рат у БиХ!?

010668

У Босни и Херцеговини биће сукоба! Тако каже истраживање сарајевске канцеларије Уједињених нација које је представљено амбасадорима Управног одбора Савјета за провођење мира у БиХ.

Иако се у истраживању наводи како неће бити „правог рата“, оно је показало како чак 35,7 одсто грађана БиХ вјерује да ће у будућности у земљи бити неке врсте насиља, док двије трећине становника из свих етничких група вјерују да на Балкану неће у сљедећих пет година бити новог оружаног сукоба.

Више од трећине испитаних вјерује да ће доћи до некаквог насиља у БиХ попут насилних протеста, одвојених етничких инцидената и ширих етничких сукоба, као и пораста криминала.

Етнички гледано, 58,8 одсто Бошњака, 55 одсто Хрвата и 44,7 одсто Срба вјерује како не може доћи до мирног разлаза у БиХ. Међутим, истраживање је показало да би, уколико дође до „пријетње цјеловитости БиХ“, тек 13,5 одсто Бошњака, 12,6 одсто Хрвата и мизерних 1,5 одсто Срба било спремно да се прихвати оружја.

Амбасадорима ПИК-а представљен је податак да би 28,4 одсто Бошњака мирно гледало распад БиХ. На распадање државе не би реаговало 40 одсто Хрвата и чак 64,9 одсто Срба.

Што се тиче садашњих граница, тек 28,5 одсто грађана БиХ из свих етничких група жели да живи у БиХ у постојећим границама, а чак 71,9 одсто Срба и 53,6 Хрвата жели да живи у независном моноетничком ентитету.

Тек 36,7 одсто Бошњака жели да живи у БиХ унутар постојећих граница, али исто тако нису сигурни ни шта желе, јер само 20,6 одсто Бошњака жели да живи у независном, бошњачком ентитету. У истраживању се истиче како би чак 73 одсто грађана из сва три народа жељело да живи у заједницама у којима доминира њихов народ.

Истраживање је показало да само 13 одсто грађана из сва три народа вјерује како је помирење могуће, док опет 39,7 одсто вјерује да је дошло до неког помирења међу народима.

Око трећине грађана ФБиХ и четвртине грађана Републике Српске вјерује да је чланство у Европској унији једини начин за БиХ да преживи, а отприлике исти однос је и оних који сматрају како је чланство БиХ у ЕУ пожељно, али није од кључне важности.

Занимљиво је и да 17,7 одсто грађана Републике Српске и само 7,4 одсто у ФБиХ вјерује како ће се прије ЕУ распасти, него што ће БиХ постати чланица, а 11,8 одсто грађана РС и 5,1 одсто у ФБиХ да ће се БиХ прије распасти него постати чланица ЕУ.

У ФБиХ пет одсто грађана мисли да ЕУ није брига за БиХ док исто мишљење има и 4,1 одсто грађана Републике Српске. Седам одсто и у РС и у ФБиХ каже да њих није брига за Европску унију.

У закључцима истраживања наводи се да су грађани БиХ летаргични, што спрјечава могућност било какве промјене те да су „пасивни, осим уколико њихов живот није директно угрожен“.

„Присутна је криза заједничког идентитета и свих нивоа друштва, што никакве уставне реформе не могу промијенити, а убједљива већина осјећа да је њихов народ још угрожен“, наведено је у истраживању, и истакнуто, да је потпуно „погрешна перцепција улоге међународне заједнице“.

„‘Будућност је непредвидива“, закључак је УН-ова истраживања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *