Вијести, Регион

Украјина се одрекла ванблоковског статуса и кренула према NATO

ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ У ОЕБС АНДРЕЈ КЕЛИН: ТО ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉСКИ КОРАК ПРЕМА РУСИЈИ

  • ПОРОШЕНКО: Неутрални статус Украјине показао се као неефикасан у одбрани земље од агресије и притиска. Чињеница да се Украјина налази у „сивој“ тампон зони између моћних система колективне одбране на дуже стазе је додатни изазов за нашу земљу
  • ЛАВРОВ: То је контрапродуктивно, то само јача конфронтацију и ствара илузију да се усвајањем таквих закона може решити дубока унутрашња криза у Украјини

        УКРАЈИНСКИ парламент усвојио је данас закон о укидању статуса војне неутралности те земље и окретању ка НАТО.

        За закон су гласала 303 посланика, што је 77 гласова више од потребног минимума, док је само осам посланика гласало против.

        Закон о војној неутралности Украјина је усвојила 2010. године.

        Сврха закона је, како се наглашава у његовом образложењу, да се створе додатни механизми обезбеђивања суверенитета, територијалног интегритета и независности Украјине.

         „Неутрални статус Украјине показао се као неефикасан у одбрани земље од агресије и притиска. Чињеница да се Украјина налази у „сивој“ тампон зони између моћних система колективне одбране на дуже стазе је додатни изазов за нашу земљу“, предочио је посланицима шеф државе Петар Порошенко.

        Иако је НАТО још 2008. године разматрао евентуално чланство Украјине, никад није утврђен конкретан датум њеног пријема у алијансу.

        Украјинско одбацивање статуса војне неутралности је непријатељски корак према Русији и само ће погоршати односе две земље, упозорио је представник Русије у ОЕБС-у Андреј Келин.

         „То је један непријатељски корак према нама. Тај политички смер ће само заоштрити односе“, рекао је Келин.

        Одустајање Украјине од ванблоковског статуса биће контрапродуктивно и само ће подстаћи конфронтацију, оценио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

        „То је контрапродуктивно, то само јача конфронтацију и ствара илузију да се усвајањем таквих закона може решити дубока унутрашња криза у Украјини“, рекао је Лавров.

   Далеко продуктивније и разумније би за Украјину било „да најзад започне дијалог са оним делом властитог народа који је потпуно игнорисала када је изведен државни преврат“.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

„Нема другог пута. Само уставна реформа уз учешће свих региона и свих политичких снага Украјине. На такву реформу је украјинско руководство ставило потпис још у априлу ове године на састанку у Женеви“, навео је Лавров.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *