Вијести, Регион

Ухапшен Јосип Перковић

Јосип Перковић ухапшен чим су ступиле на снагу законске измене које омогућавају примену Европског налога за хапшење. Перковићу је одређен притвор. Немачко законодавство тражи Перковића због умешаности у убиство Стјепана Ђурековића. По истом налогу ухапшено још око 20 особа. Перковић се противи изручењу Немачкој.

Чим су на снагу ступиле законске измене по којима се Европски налог за хапшење примењује и на казнена дела почињена пре августа 2002. године, хрватска полиција ухапсила је Јосипа Перковић, јављају хрватски медији. Перковићу је Жупанијски суд у Загребу одредио притвор.

Европски налог за хапшење уручен је Перковићу већ у првим сатима нове године, констатују медији и додају да је у исто време ухапшен и Здравко Мустаћ, некадашњи шеф Службе државне безбедности некадашње Југославије и надређени Перковићу у југословенској тајној служби.

Адвокат Анто Нобило потврдио је да је Перковић приведен у полицију сходно Европском налогу за хапшење, који је у Хрватску стигао још 1. јула 2013, а ступио је на снагу ноћас у поноћ.

Нобило није хтео да каже где је Перковић ухапшен, уз коментар да је полиција по њега дошла на адресу која није јавно позната.

Адвокат је потврдио да је полиција привела и Здравка Мустаћа, који се налази на једном од немачких налога за хапшење, а према његовим речима, према Европском налогу за хапшење приведено је још око 20 особа.

Бившег челника југословенске, а потом и хрватске обавештајне службе Јосипа Перковића немачко правосуђе терети да је учествовао у организацији убиства хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића.

Према прописаној процедури, Перковић је приведен жупанијском државном тужиоцу, који ће га испитати и проверити да ли пристаје на изручење.

Потврдан одговор би процедуру изручења учинио пуком формалношћу, али, судећи по ранијим изјавама адвоката Анте Нобила, такав расплет је тешко очекивати, коментаришу електронски медији.

Перковић се противи изручењу Немачкој 

Адвокат Анте Нобило изјавио је да се Перковић противи изручењу јер сматра да у Немачкој не би имао поштено суђење.

Нобило је рекао да сматра да је у том предмету наступила застарелост и да је у Хрватској тај случај до сада два пута био одбачен.

Перковић је, како су јавили хрватски медији, у полицијском притвору, а Нобило не зна да ли ће тужилаштво тражити истражни притвор за његовог брањеника и очекује да ће та одлука бити донета сутра.

Додао је да се Перковић добро држи и да се само пожалио да га боле леђа.

Перковић је Божић провео у болници због јаке аритмије и проблема са бубрезима. Три дана након што је пуштен из болнице поново је хоспитализован, а његови блиски пријатељи кажу да му је здрвље озбиљно нарушено.

У опширној исповести загребачком “Вечерњем листу”, која је до пре два дана била забрањена за преношење, Перковић је рекао да је за организовање убиства Ђурековића осумњичен “на основу писања београдских медија” из тадашњег времена, да он са тим убиством нема никакве везе и да је спреман да му се суди, али у Хрватској.

Случај Перковић

Хрватски Сабор је уз противљење опозиције 28. маја прошле године, свега три дана пре уласка Хрватске у ЕУ, изменио Закон о правосудној сарадњи са чланицама ЕУ и, поред осталог, прописао да се Европски налог за хапшење не односи на казнена дела почињена пре 7. августа 2002.

Влада је образложила да жели да спречи затрпавање хрватских судова налозима за хапшење и да заштити хрватске ветеране од процеса у другим државама, али јавност је протумачила да измене имају само један циљ – да Перковића заштите од изручења, а закон је колоквијално назван „Лекс Перковић“.

На измене је оштро реаговала Европска комисија, тврдећи да Хрватска тиме крши обавезе преузете у приступним преговорима и чак најавила увођење санкција новопримљеној чланици.

„Неспоразум“ је разрешен компромисом – још једном изменом закона утврђено је да Европски налог без временског ограничења када је криминално делу почињено, ступа на снагу 1. јануара ове године.

Бившег руководиоца Удбе и више тајних служби Хрватске – Јосипа Перковића – немачко правосуђе терети за убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића и један је од најтраженијих криминалаца – за њим је расписана потерница са наградом од 12.000 евра.

Јосип Перковић (Фото: Новости)

Јосип Перковић (Фото: Новости)

Стјепан Ђурековић био је један од директора „Ине“, а у Немачку је емигрирао 1982. године, због умешаности у привредни криминал.

У емиграцији је деловао против тадашње Југославије, тврдећи да је осуђена на пропаст због хаоса у привреди, велике инфлације и незапослености, и да, такође, злоупотребљава ресурсе Хрватске.

Ђурековић је убијен 1983. године, а немачко законодавство и полиција за то су осумњичили Удбу, тајну југословенску полицију. И Ђурековићев син Дамир, који се после убиства оца преселио у Канаду, убијен је под неразјашњеним околностима 1987. године.

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *