Вијести, Регион

У Требињу основано Српско удружење „Ћирилица“

У Требињу је синоћ основано Српско удружење „Ћирилица“ Требиње, чији је циљ промоција ћирилице као аутентичног писма српског језика и борбе за њен привилегован статус у јавној употреби.

На оснивачкој сједници, у Галерији Културног центра, за предсједника друштва изабрана је Весна Андрић, професор српског језика и књижевности из Требиња

Један од иницијатора оснивања друштва и члан Управног одбора требињске „Ћирилице“ Павле Ратковић каже да је ћирилица један од најважнијих идентитета српског народа.

„Окупили смо професоре српског језика, учитеље и вјероучитеље, да би промовисањем сачували ћирилицу, да наши унуци за 50 или сто година не би морали тражити дипломираног лингвисту кад буду посјећивали наше средњовјековне манастире – да им ишчитају натписе са ових споменика“, рекао је Ратковић.

Предсједник удружења „Ћирилица“ у Требињу Весна Андрић истакла је да задатак просвјетних радника треба да буде подстицање дјеце у школи да „схвате да је ћирилица српско писмо и да буду поносни што њихов језик има своје специфично писмо“.

Требиње: Српско удружење „Ћирилица“ - Фото: СРНА

Требиње: Српско удружење „Ћирилица“ – Фото: СРНА

„Ћирилица је посебна и по томе што у овом писму сваки глас има свој знак, а то је ријеткост међу свјетским језицима. Битно је да схвате и да је ћирилица употребљива, да је све заступљенија и на интернету и у медијима, нарочито у Републици Српској, на шта смо посебно поносни“, рекла је Весна Андрић.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *