Регион

У току истрага за злочине у Броду

003955

Тужилаштво БиХ води истрагу о злочинима почињеним 1992. године у Броду, али је поступак тајан и не може бити саопштено више информација о овом предмету, сазнајемо од извора блиског овој институцији.

Портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић рекла је да је подигнута оптужница против једног лица због ратног злочина над цивилним становништвом на подручју Сијековца.

Она је навела да је отворена истрага против још пет особа, због сумње да су учествовали у ратним злочинима на том подручју.

Предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац позвао је недавно замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ Весну Будимир да јавно каже да ли Тужилаштво БиХ жели да процесуира ратне злочине почињене 1992. године у Броду.

Грабовац је тада рекао да је Весни Будимир, након што га је позвала да јој достави тужбу о овим злочинима, предао два примјерка копије тужбе, те да је тада обећала да ће у најкраћем року подићи 25 оптужница за злочин у Броду.

„Од преузимања тужбе прошла је скоро година дана, а од обећања нема ништа“, рекао је Грабовац који сумња у намјере Тужилаштва БиХ да процесуира злочин у Броду.

Он сматра да процесуирање злочина у Броду не одговара многим страним факторима који су одиграли значајну улогу на почетку рата у БиХ.

Грабовац је подсјетио и да се први већи злочин у БиХ догодио на подручју Брода у приградском насељу Сијековац гдје је 26. марта 1992. године на кућним праговима у једном дану убијено 19 Срба, међу којима је било и дјеце.

За злочине у Сијековцу осумњичени су припрадници Интервентног вода ХВО из Сијековца којим је командовао Нијаз Чаушевић звани Медо, као и припадници ХОС-а из Славонског Брода чији је командант био Анте Пркачин.

Одмах након злочина у Сијековцу Војно тужилаштво бивше ЈНА доставило је Окружном суду у Добоју имена 68 припадника Интервентног вода из Сијековца који су учествовали у ликвидацији српских цивила.

Коментариши чланак

Коментара