Вијести, Регион

У Србији украдено 10.000 беба

FreeDigitalPhotos-Arztsamui-todorovic

Према подацима Удружења „Родитељи несталих беба Србије“, месечно се у Србији украде двадесетак беба, а у тај злочин, који траје већ 40 година, умешани су многи – од лекара преко бабица и чистачица до читавих општина.

О беби-трафикингу у Србији, најуноснијој грани криминала, деценијама се упорно ћути. Према незваничним подацима, на територији Србије у последњих 40 година украдено је више од 10.000 беба (више од 20 беба месечно!), а несметаном цветању ове врсте криминала допринело је и то што у Србији не постоји закон о украденим бебама.

Свесни тога да пред овим проблемом сви затварају очи, неколицина родитеља окупљена око Удружења “Родитељи несталих беба Србије” решили су да преузму ствар у своје руке и коначно јавно проговоре о свему, како би стали на пут беби-трафикингу.

– Основни циљ нам је да у оквиру кампање “Да се више никада ниједна беба не украде”, прикупимо 30.000 неопходних потписа за петицију која би требало да се преда Скупштини Републике Србије, како би се омогућио улазак предлога Закона о украденим бебама – почиње причу за Телеграф председник Удружења Владимир Чичаревић, који ће се испред овог удружења у среду 11. септембра први пут обратити широј јавности у Медија центру.

Тај закон је, према његовим речима, требало одавно да буде донет, али није због оправданог страха државе.

– Тог закона се плаше сви у Влади, јер су поред лекара умешане и бабице и чистачице и читаве општине – објашњава Чичаревић, откривајући нам тарифу по којој се новорођенчад продаје у Србији.

– Цене беба се крећу између 15.000 и 45.000 евра, а зависе од тога какву оцену беба добије на рођењу, али и од порекла и здравствене конституције родитеља. Новорођенчад из Србије најчешће се продаје у скандинавске земље и Немачку – прича Владимир, који основано сумња да му је 2003. украден син по рођењу и који се овом проблематиком интензивно бави већ пуне две године.

Након обраћања јавности, Удружење ће Министарству здравља дати рок од 48 сати да спроведе “хитно доношење акта о поступању према мртвим новорођенчадима”.

– Тражићемо да се донесе документ о забрани испоручивања ЈКП погребне услуге без специјалних одобрења, идентификацију мртвог новорођенчета и постељице и обавезну анализу ДНК оба родитеља како би се потврдило очинство или мајчинство. Све то поучени примером шпанске беби-мафије која је у породилишту замрзла мртву бебу и постељицу и недељама показивала несрећним родитељима једну те исту бебу – каже Чичаревић.

Уколико Удружењу “Родитељи несталих беба” пође за руком да Закон о украденим бебама буде донет, Србија ће бити прва земља с овим законом. Тиме ћемо добити не само потпуни увид у болничку документацију породилишта, већ и истрагу и процесуирање свих осумњичених лекара и болничког особља.

И оно најважније: законом ће бити заштићене све евентуалне будуће жртве, којима Удружење жели да помогне на начин на који њима свих ових деценија није нико.

– Тражићемо да се у свим породилиштима обезбеди специјални двадесетчетверочасовни видео-надзор, као и посебни извештаји смена у којима ће тачно писати колико је у смени било порођаја, царских резова, мртвих рођених беба – категоричан је Владимир.

– У плану је и СОС број телефона који ће грађани моћи да позивају у хитним случајевима “мртвог новорођенчета” како би наша мобилна екипа одмах отишла у породилиште с породицом и тражила одређена објашњења – завршава причу Чичаревић, додајући да тако лекари и учесници крађе беба неће моћи као до сада да користе трауматично стање породиље и оца детета.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *