Вијести, Регион

У септембру 2014. године почетак изградње гасовода у Српској

БЕОГРАД, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је у разговору са предсједником Управног одбора „Гаспрома“ Алексејем Милером потврђено да би у септембру идуће године требало да се заврше све формалности и крене са изградњом гасовода Јужни ток у Републици Српској.

 

Милорад Додик, са отварања Јужног тока у Београду

Милорад Додик, са отварања Јужног тока у Београду

„У септембру нас очекује формирање заједничке фирме и званичан почетак изградње. До тада морамо да ријешимо студију изводљивости, законе и уговоре и много тога другог“, рекао је Додик након састанка са Милером у Београду, којем је присуствовала и премијер Српске Жељка Цвијановић.

До тог термина, каже Додик, Република Српска мора да ријеши многа питања – од студије изводљивости до главног пројекта, као и да донесе закон о Јужном току.

„Да смо кренули када и Србија у овај пројекат сигурно би били у фази у којој је данас Србија. Ми смо кренули са тим након готово двије године од почетка разговора у Србији и захвални смо руској страни, прије свега `Гаспрому`, на разумијевању да укључи и Републику Српску у глобални пројекат `Јужног тока` и на тај начин јој посвети пажњу“, рекао је Додик медијима из Републике Српске.

Предсједник Републике Српске је истакао да је данашњи састанак са Милером потврдио и унио нови оптимизам што се тога тиче и да нема никаквих одустајање или неких важних промјена.

„Ми тачно знамо шта радимо и куда се крећемо и шта морамо да урадимо до септембра наредне године како би кренули у саму изградњу цјевовода“, рекао је Додик.

Он је навео да је са Милером разговарано и о дугу БиХ према Русији за гас, додајући да „Гаспром“ жели да ријеши и то питање.

Додик је рекао да комерцијални дуг који БиХ треба да плати „Гаспрому“ износи 105 милиона долара, те да је проблем и клириншки дуг Русије према БиХ од чега 45 милиона долара отпада на Републику Српску.

„Ми тражимо варијацију у којој би тај дуг био укључен у дио нашег учешћа у самом пројекту Јужни ток“, навео је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да су на састанку обухваћена сва питања како би се ствари извеле на чистац, те додао да је ово била прилика да се потврде сви планови и констатује да се мапа пута у вези са пројектом Јужни ток одвија у предвиђеним роковима и терминима.

Додик се захвалио Милеру што је нашао времена да разговара о Јужном току у Републици Српској, као и руководству Србије што у истом рангу приоритета посматра и дио гасовода који иде ка Српској.

Он је рекао да га веома радује што на мапи Јужног тока стоји предвиђени крак који води ка Републици Српској и што руководство Србије ни једног тренутка није опструисало могућност да крак иде ка Српској, већ су давали огроман допринос да се то и деси.

Предсједник и премијер Републике Српске присуствовали су данас у Београду свечаној церемонији отпочињања радова на изградњи гасовода Јужни ток кроз Србију.

(Срна)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *