Вијести, Регион

Тужио судије због пуштања кољача

Хапшење Гњиланске групе (Фото: Вести)

Хапшење Гњиланске групе (Фото: Вести)

Београд – Адвокат Светозар Вујачић поднео је Првом основном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против тројице судија Одељења за ратне злочине Апелационог суда због, како тврди кршења закона приликом ослобађања припадника терористичке Гњиланске групе, за шта је предвиђена казна од шест месеци до пет година затвора.

Вујачић за „Вести“ објашњава да је реаговао испровоциран ослобађањем тројице Албанаца из Гњиланске групе, Агуши Мемишија, Сатона Хајдарија и Самета Хајдарија.

Они су заједно са још осморицом некадашњих припадника ОВК из Гњилана првостепеном пресудом били осуђена на укупно 116 година затвора због свирепог мучења и убиства око 80 људи, од чега се најмање 34 воде као нестале, као и незаконитог хапшења и мучења најмање 153 особе.

Мемиши је био осуђен на 12 година затвора, Сатон Хајдари на 10, а Самет Хајдари на 15 година. Та пресуда је убрзо укинута, а поступак је поверен Одељењу за ратне злочине Апелационог суда који их је недавно ослободио уз објашњење портпарола овог суда Мирјане Пиљић да је „током претреса одлучено да им се првостепена осуђујућа пресуда преиначи и да се они ослободе оптужбе“.

„Грубо кршећи закон, судије Апелационог суда су и поред бројних доказа и признања чак петорице сведока-сарадника, 13. новембра донеле ослобађајућу пресуду и то не само за ову тројицу, већ за све припаднике Гњиланске групе. Просто је невероватно да ти људи буду пуштени иако је у доказном поступку изведено на стотине чињеница да је реч о класичном делу ратног злочина и најмонструознијим убиствима“, каже Вујачић.

Ослобађање Албанаца изазвало је бројне реакције у српској јавности због чега се, саопштењем, огласио и председник Апелационог суда, Душко Миленковић истичући да је „недопустиво“ да се у јавности коментаришу пресуда која још није позната јавности.

„Вођење такозваних паралелних судских поступака кроз медије није само опасно због стварања погрешне представе у јавности о самом току поступка, већ представља и напад на један од основних стубова сваке државе – правосуђе“, указао је Миленковић.

Портпарол овог суда, Мирјана Пиљић каже за наш дневник да ово саопштење нема никакве везе са „притисцима на медије“.

„Ваљда је логично да се нека пресуда коментарише тек пошто се објави. Пресуда „Гњиланској групи“ још није обелодањена и нико сем судија који су донели одлуку не зна како су пресудили“, тврди Пиљић и појашњава да је од 17 оптужених Албанца, шесторица ослобођено првостепеном пресудом, а Апелациони суд је одлучивао о 11 преосталих оптужених.

На то Светозар Вујачић каже да „има своје изворе у Апелационом суду“ који су му „дојавили“ да су пресудом од 13. новембра ослобођени сви из Гњиланске групе.

„Тај податак се намерно не обелодањује, а нека званичници Апелационог суда објасне само једно: због чега су ова тројица пуштена. Али, најтужније је што сви знамо да се нико од њих више никада неће наћи у српском затвору и то је још један апсурд ове тужне државе. За убиство 33 цивила на Косову на крају неће бити нико осуђен, а за убиство Бриса Татона које чак и није доказано, група младића је осуђена на чак 200 година затвора. Ево вам српске правда из хашке кухиње“, оцењује Вујачић.

Отете секли на комаде

Преко њих 30 сведока говорила је на суду о зверствима, које починила Гњиланска група.

Тела убијених Срба су секли на комаде, стављали их у пластичне џакове и бацали у контејнере или у Ливочко језеро. Људе су отимали су их са улица, одводили из кућа. Мушкарцима су прво ломили прсте, а па затим руке, а онда их везивали за цеви и вежбали на њима гађање ножевима. Жене су узастопно силовали. На крају су молиле да их убију, само да мучење престане.

Зна се ко је како гласао?

Портпарол суда Мирјана Пиљић каже да петочлано судско веће Апелационог суда има рок од око два месеца да пресуду предочи јавности.

„То није прецизан рок, већ моје очекивање с обзиром на велики број оптужених и тежину кривиничних дела. Али, зачуђује Вујачићево најбрајање судија који су наводно гласали за ослобађање, зато што тај податак знају само судије које су у томе учествовале“, истиче Пиљић.

Претио тужиоцу, па ослобођен

У групи ослобођених је и првоокривљени, Агуш Мемиши који је прошле године у судници отворено претио заменику тужиоца Миољубу Виторовићу „да ће му се осветити он, његова деца или унуци“.
Показујући прстом у заменика тужиоца и његове сараднике, Мемиши је запретио:

„Нисам чинио кривична дела, али прво што ћу урадити када изађем одавде биће освета.“

Ђ. Баровић / Вести

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *