Вијести, Регион

Туђман и Милошевић договарали поделу БиХ

Сарајево – Фрањо Туђман и Слободан Милошевић се срели 42 пута и током тих сусрета договарали поделу Босне и стварање велике Хрватске и велике Србије, тврди хрватски генерал Иво Јелић. Грађански ратови у бившој Југославији покренути из Лондона, каже генерал.

Хрватски генерал Иво Јелић тврди да су се Фрањо Туђман и Слободан Милошевић срели 42 пута и да су током тих сусрета договарали стварање велике Хрватске и велике Србије.

Поредећи број сусрета Туђмана и Милошевића са сусретима Хитлера и Черчила у време Другог светског рата, што се, како каже, догодило свега једном, Јелић тврди да је једини разлог толиких сусрета Милошевића и Туђмана био подела Босне.

Из тог ратног савеза требало је да произађе велика Србија и велика Хрватска, са границама на реци Босни и Неретви, као што показује и Туђманова салвета која је данас у Хагу, истиче Јелић.

Много је питања и недоумица у вези с тиме. Рецимо, ми смо на почетку рата имали заповедништво за северну и средњу Далмацију, а где је јужна? Није је било, јер је све јужно од Неретве требало припасти великој Србији, навео је хрватски генерал у интервјуу за сплитску Слободну Далмацију.

Јелић тврди и да је главни узрок грађанских ратова на Балкану Косово, а да је последњи покренут из Лондона, јер је то центар светске моћи.

Лондон је покретач свих геополитичких догађаја, ратова, нафтних шокова и криза, па су и ратови у бившој Југославији само део британског геополитичког пројекта, као што су то и недавни грађански рат у Либији, садашњи у Сирији и комплетно арапско пролеће, а све у склопу британског стварања глобалног царства, кроз састав и доктрину ‘диригованог хаоса’, рекао је Јелић.

Додао је да се треба запитати зашто су на крају рата у Хрватску одмах долетели британски лордови Карингтон, Овен… .

Лондон је почео и завршио тај рат, а не Београд, тврди Јелић.

Упитан зашто би Лондон желео да се Хрвати и Срби покољу, Јелић каже да је њима циљ био да сруше комунизам, а да им је, како каже, било свеједно да ли ће се неко поклати.

Према његовим речима, уочи рата Српска академија наука и уметности (САНУ) је оценила да се проблем Косова, као највеће рак-ране Београда, коначно треба разрешити, и то стварањем велике Србије.

Да би то постигли, требао им је партнер на Балкану, а то је Загреб.

Партнеру је понуђена велика Хрватска, која је требало да узме читаву западну Босну, по узору на некадашњу Бановину Хрватску, али је Загреб био задовољан и западном Херцеговином. Београд је желео рат како би Србе из книнске и босанске крајине преселио на Косово и тако променио тамошњу крвну слику, тврди Јелић.

Он указује да је управо то оно када Туђман говори о хуманом пресељењу.

Хрватска у власништву ратних профитера

Туђман је наш најискренији политичар, јер је отворено говорио о томе. Лепо је рекао да ће државу дати у власништво 200 породица и да смо сви други стока ситног зуба. И то је и остварио, једино је мало промашио то за 200 породица, јер у Хрватској данас има 260 милијардера, како је јавно изнео ХДЗ-ов економиста др Горан Марић, наводи Јелић.

То су за мене ратни профитери, прецизирао је генерал.

Јелић истиче чињеницу да су се побунили хрватски Срби, рачунајући на подршку ЈНА, а чињеница је, указује, и да су Хрвати провоцирали из Загреба: Туђман је рекао да је срећан што му жена није Српкиња, Месић је Србима поручивао да из Хрватске могу однети само земљу коју су донели на опанцима, напомиње Јелић.

Такође, чињеница је да су Срби први запуцали, јер је прва жртва био Хрват, сплитски возач из Далме Винко Елез. Дакле, побунили су се Срби, а то су били грађани Хрватске, објашњава генерал.

Тумачећи да је реч о грађанима Хрватске који су се побунили против других грађана Хрватске, Јелић каже да ако то није грађански рат, шта је онда грађански рат?

Истина, Србија и ЈНА су одмах скочили у обрану Книна и тзв. Крајине, и ту је онда већ друга прича, тад наступа међународна агресија на Хрватску, тврди Јелић.

Коментариши чланак

Коментара