Вијести, Регион

Туча учесника два митинга код скупштине Крима

На једном митингу учествују становници Крима који од уторка захтевају од руководства да не признају нову државну украјинску власт, а на другом представници кримских Татара, који подржавају смену власти у Украјини.

крим

Код зграде Врховног совјета Крима у Симферопољу избио је сукоб између присталица и противника нове украјинске власти, јавила је руска агенција РИА Новости, додајући да у тучи има неколико повређених са окрвављеним лицима. Путин наложио одржавање хитне војне вежбе на западу Русије. У Кијеву ће бити одржана скупштина демонстраната који ће предложити састав нове владе.

16:10 – ФИЛЕ: РУСИЈА ДА ПОШТУЈЕ СУВЕРЕНИТЕТ УКРАЈИНЕ

Европски комесар за проширење Штефан Филе позвао је данас Русију да поштује суверено право украјинског народа да одлучује о својој судбини.
„Русија треба да поштује суверено право украјинског народа да слободно одлучује о спољној и унутрашњој политици своје земље“, рекао је Филе у говору на пленарном заседању Европског парламента у Стразбуру.
Он је истакао да Европска унија жели да сарађује са Русијом да би се стање у Украјини стабилизовало јер је Русија, како је истакао „комшија нашег комшије“.
„Русија може много да добије, али изгубиће све ако Украјина пропадне“, указао је комесар.
Филе је истовремено критиковао нове украјинске власти због покушаја да забране употребу руског као другог службеног језика у Украјини, у којој је милионима људи то матерњи језик.
„Културне, регионалне, верске и језичке различитости морају да се поштују“, рекао је он, залажући се за што брже спровођење уставних реформи и слободних демократских избора, уз обећање да ће ЕУ учинити све што може да помогне у том процесу.
Филе је посебно похвалио посредовање високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон на ангажовању током украјинске кризе, као и на посредничке напоре шефова дипломатија Немачке Француске и Пољшке у Кијеву.
„То је био добар пример спољне политике ЕУ у акцији“, рекао је Филе.

15:26 – УКРАЈИНА ЖЕЛИ ПОМОЋ ММФ

Украјина жели помоћ Међународног монетарног фонда (ММФ) у припреми новог финансијског пакета помоћи, изјавио је данас гувернер украјинске централне банке, Степан Кубив, додајући да ће нова украјинска влада ускоро припремити сопствени антикризни програм.
Кубив је у обраћању новинарима рекао да централна банка предузима мере за спречавање одлива капитала из Украјине, пренео је Ројтерс.
Процес одлива капитала из Украјине почео је када су демонстранти у новембру изашли на улице, протестујући против одлуке украјинског председника Виктора Јануковича који је одустао од трговинског споразума са Европском унијом.
„Украјинска централна банка не планира да интервенише на девизном тржисту како би у наредним данима одбранила украјинску валуту“, поручио је гувернер.
Украјинска гривна данас је ослабила према долару четири одсто на ниво од 10 гривни за један долар, што је пад од 20 досто од почетка године.

Председник Врховног савета Крима Владимир Константинов демантовао је да ће данас на ванредној пленарној седници бити постављено питање отцепљења Крима од Украјине.
„У кримском парламенту није покренуто питање повлачења Крима из Украјине. То је провокација усмерена на дискредитовање Врховног савета аутономије.
Крим је наш заједнички дом“, наведено је у саопштењу Константинова, пренели су руски медији.
Он је данас навео да ће бранити аутономију Крима и да су лажне медијске информације о томе да парламент данас расправља о отцепљењу.
Константинов је нагласио да власти на Крима чине све што је потребно да би сачували аутономију, политичку и економску стабилност, међунационални споразум, да би спречиле насиље и екстремизам на полуострву.

Извор:  Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *