Вијести, Регион

Туча између полиције и радника АМСС, приведено петоро

Београд.  За инцидент испред Ауто-мото савеза Србије (АМС С) најодговорнија су лица из приватног обезбеђења, које није допустило запосленима да уђу на своја радна места, већ се по нечијем налогу ставили у службу силе, саопштили су данас Удружени синдикати Србије „Слога”, док из АМС С данас тврде да је инцидент изазвала група од око 80 демонстраната предвођена Станком Тривићем, једним од организатора протеста, који су напали полицајце и насилно покушали да уђу у просторије Савеза.

Испред седишта Ауто-мото савеза Србије (АМС С) у Београду јуче дошло је до сукоба полиције и запослених у том предузећу, после чега су петорица запослених приведена на информативни разговор. Портпаролка београдске Хитне помоћи докторка Нада Мацура рекла је Танјугу да је око 18 сати повређен полицајац у цивилу у тучи испред просторија АМСС  у Рузвелтовој улици, након чега је пребачен у Ургентни центар, где је превезена и једна млађа жена због „стресогене реакције”.

АМСС

АМСС

У данашњем саопштењу Удружених синдиката Србије „Слога” захтевано је од надлежних органа да хитно предузму све законске мере на утврђивању одговорности радника обезбеђења, да утврде ко су, ко их је ангажовао и по ком основу се налазе у дирекцији АМС С, наводи се у саопштењу „Слоге”.

„Такође, тражимо од државе да хитно преузме све мере како би се средило озбиљно нарушено стање у АМС С, због чега већина радника оправдано данима штрајкује, како би се радници вратили на своја радна места и тиме избегао сваки даљи могући инцидент”, истиче се у саопштењу синдиката.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога” Жељко Веселиновић и потпредседник тог синдиката и народни посланик у Скупштини Србије Милан Петрић након сазнања за инцидент испред АМС С-а, у коме су страдали и радници и полицајци, отишли су на лице места и према сазнањима добијенмх од радника који су се тамо затекли, до инцидента је дошло након покушаја радника АМС С да уђу у своје просторије, у чему их је спречавало приватно обезбеђење.

„ У једном тренутку је дошло до кошкања, а затим и физичког инцидента, у коме су повређене већином жене, раднице АМС С, али и полицајци у цивилу који су били у маси и нису највероватније препознати као службена лица”, навео је синдикат.

У саопштењу АМС С, међутим, наводи се да су демонстранти, који су незадовољни одлуком Агенције за привредне регистре (АПР), којом је легитимитет дат актуелном руководству Савеза, напали полицајце који су регулисали саобраћај и бринули о безбедности грађана и запослених у АМС С-у.

„Хулигани, који су дошли у видно алкохолисаном стању, напали су два полицајца, који нису дозволили демонстрантима да уђу у зграду, од којих је један задобио тешке повреде главе и носа. Повређени полицајац хитно је превезен у Ургентни центар на одељење неурохирургије где му је указана лекарска помоћ. Против актера овог догађаја биће поднете крвичне пријаве,„ истиче АМС С.

Из АМС С-а даље наводе да се међу окупљеним демонстрантима налази велики број лица која нису запослена у систему АМС С, „већ својим присуством пријатељима помажу како би скренули медијску пажњу и узалудним напорима дали на значају свом неформалном окупљању.„

АМС С је навео да су демонстранти заправо криминална група, чији је циљ смена генералних органа АМС С-а, с генералним секретаром Александром Никачевићем на челу, те да је, према њиховим сазнањима, полиција привела неке од организатора, међу којима и Станка Тривића, „који се лажно представља као генерални секретар АМС С-а и његове саучеснике Владислава Ивановића и Трајчевски Дејана.

Протести дела запослених у АМС С почели су пре десет дана, тражећи да се испитају малверзација у том предузећу које је, како кажу, оштећено за више милиона евра, као и смену генералног секретара удружења АМС С Александра Никачевића.

Тврде да је он смењен одлуком легалних делегата на ванредној седници Скупштине АМС С одржаној 9. априла у Крушевцу, а у складу са важећим актима њиховог удружења.

АМС С је данас подсетио да је Агенција за привредне регистре (АПР) донела решење да је Александар Никачевић и даље генерални секретар Ауто-мото савеза Србије (АМС С) и његов законски заступник.

„Одлуком АПР да је Александар Никачевић једини законски заступник АМС С, коначно је стављена тачка на све досадашње шпекулације у јавности у вези са тим ко је генерални секретар нашег националног аутомобилског клуба, као и да су одлуке донете о промени законског заступника АМС С и његових органа на нелегалној Скупштини АМС С одржаној 9. априла 2014. у Крушевцу – нелигитимне”, наводи АМС С.

Агенција за привредне регистре (АПР) , пак, саопштила је на то да је уписала у регистар АПР-а и Александра Никачевића и Станка Тривића из удружења Ауто-мото савеза Србије (АМС С), по сили закона, с онзиром на рокове у којима је о томе трабало одлучивати, као и да је Никачевић једини законски заступник АМС С.

У јучерашњем саопштењу Агенције, она наводи да је у протеклих месец дана примила више десетина регистрационих пријава којима две сукобљене стране преко регистарског органа настоје да реше сукоб у том удружењу. Сви подносиоци пријава упућени су да се за правну заштиту обрате надлежном суду, као и да предузму правна средства за заштиту својих права.

АПР не може да буде арбитар који ће оцењивати законитост рада органа унутар удружења, која су доносила одлуке на основу којих је вршена регистрација заступника у том удружењу, наведенео је у саопштењу.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *