Вијести, Регион

Три нове иницијативе ЕУ за БиХ

Иако је Штефан Филе оставио институцијама БиХ да саме решавају питање примене пресуде „Сејдић-Финци“, у Европској комисији наглашавају да то никако није крај њиховог анагажмана за добробит БиХ и њених грађана.

босанска застава

„Без имплементације пресуде ‘Сејдић-Финци’, БиХ не може да напредује на свом европском путу јер и даље неће моћи да поднесе веродостојан захтев за чланство у Европској унији нити да примени Споразум о стабилизацији и придруживању“, каже за Дојче веле портпарол комесара за проширење Петер Стано. „Споразум о стабилизацији и придруживању је важан како би се покренуо цео политички и економски процес између потенцијалног кандидата и ЕУ. То је први важан корак на путу ка ЕУ и он се у случају БиХ не може десити без примене пресуде ‘Сејдић-Финци’, односно докле год земља крши своје међународне обавезе“, објашњава Стано.

После још једне рунде неуспелих преговора међу политичким лидерима Босне и Херцеговине и повлачења Штефана Филеа са места европског медијатора у процесу тражења решења за примену пресуде Европског суда за људска прва у случају „Сејдић-Финци“, у Бриселу су забринути да ће, ионако спор процес евроинетграција БиХ, постати још спорији и компликовањи.

„То смо и говорили политичарима у Босни и Херцеговини. Говорили смо им да погледају око себе и да ће да виде да свака земља региона напредује ка Европској унији, сем БиХ. Босна и Херцеговина заостаје, а немогућност примене пресуде ‘Сејдић-Финци’ и позиција у којој земља крши своје међународне обавезе, узрокује да се БиХ не креће“, каже Стано.

Није крај ангажовања Европске комисије

На питање „шта је ће бити сада са евроинтеграцијама“, у канцеларији комесара за проширење ЕУ одговарају да је то „одлично питање на које одговор морају да дају политички лидери БиХ“. „Комесар Филе је најављујући прекид ангажмана у правцу налажења решења за ‘Сејдић-Финци’, тај посао оставио институцијама БиХ да га заврше. Када је Европска комисија у питању, ми не завршавамо наше ангажовање за добробит БиХ и њених грађанина“, каже Стано. Он наводи да се у Европској комисији тренутно разматрају три иницијативе за БиХ: „Прва је већи фокус на бољем управљању економијом у земљи. Та иницијатива требало би да се представи следеће недеље у Лондону и значи да ћемо помагати БиХ да спреми национални програм економских реформи како би одговорила на нефункционално тржиште рада, боље координисала економску и фискалну политику и створила боље услове за пословање.“

Друга иницијатива Европске комисије односи се на формирање заједничке радне групе Европске уније и БиХ која убрзала примену пројеката које ЕУ финансира у Босни и Херцеговини. Тиме би се брже и видљивије решавали економски и социјални проблеми у БиХ. Трећа иницијатива односи се на проширење већ постојећег Структурног дијалога у области правосуђа. Овога пута, фокус би био на борби против корупције.

Извор: Дојче веле

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *