Вијести, Регион

Тирк стаје на црту Јеремићу у УН

Уколико би се, као што се у њујоршким дипломатским круговима спекулише, Вук Јеремић упустио у трку за место генералног секретара Уједињених нација, међу ривалима биће му и бивши словеначки председник Данило Тирк.

Према писању медија у Љубљани, словеначка дипломатска мрежа већ је добила инструкције да почне припрему терена за Тиркову кандидатуру, иако актуелном секретару Бан Ки Муну мандат истиче тек крајем 2016. године. О Тирковој кандидатури наводно је расправљала и словеначка влада, али без дефинитивне одлуке.

pol-tirk_620x0

Данило Тирк

Као остали такмаци за највишу функцију у светској организацији, протеклих месеци помињани су и Словак Јан Кубиш, актуелни изасланик УН за Авганистан, као и искусни бугарски дипломата Ирина Бокова, која је у октобру реизабрана за генералног директора Унеска, а која је, као и Јеремић, била шеф дипломатије и пре тога радила у сталној мисији своје земље при УН.

Процедура налаже да генералног секретара УН именује Генерална скупштина на предлог Савета безбедности, а кандидат мора да добије најмање девет гласова у Савету, без вета неке од сталних чланица. Следећи мандат, према очекивањима, по ротационом географском принципу требало би да припадне источној Европи, која од оснивања УН није имала свог човека на челу организације, због чега се и истичу фаворити из овог дела света.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *