Вијести, Регион

THE NATIONAL INTEREST: За Запад би најбоље било да од Русије прави савезника

АМЕРИЧКИ ЛИСТ УПОЗОРИО И САД И ЕУ ДА ШАНСУ МОЖЕ ИСКОРИСТИТИ КИНА И ДА СЕ НЕКЕ ЗЕМЉЕ МОГУ ОКРЕНУТИ БРИКС

  • Садашње стање ствари може трајати годинама, јер је наивно сматрати да односи РФ са ЕУ и САД могу бити нормализовани одмах после завршетка украјинске кризе

        

ОСНОВНИ задатак Запада мора бити претварање Русије из опонента у савезника за решавање украјинске кризе, пошто садашњи сукоб неизбежно води дугорочном погоршавању руско-америчких и руско-европских односа, упозорио је амерички The National Interest.

         Истовремено је упозорио да САД и Европска унија морају да схвате да постоји мноштво веома важних међународних проблема који се не могу решити без помоћи Русије.

         Међу њима су: контрола неширења нуклеарног оружја, мере у борби против тероризма, заштита Арктика, борба против климатских промена и сл.

         Амерички лист сугерише Западу да замисли: шта ће бити ако Русија и Запад буду једно друго доживљавали не као партнере у решавању сличних проблема, већ као непријатеље.

         Такво стање ствари може трајати годинама, јер је наивно сматрати да односи РФ са ЕУ и САД могу бити нормализовани одмах после завршетка украјинске кризе, подвукао је The National Interest.

         При том је нагласио да примена „економског оружја” у виду санкција против Русије може негативно да утиче на све дугорочне стратегије економског развоја самог Запада.

         Кина може искористити дугорочно погоршавање руско-америчких односа, док многе друге земље могу преусмерити своју пажњу на алтернативне економске институције као што је, на пример, БРИКС.

THE NATIONAL INTEREST: За Запад би најбоље било да од Русије прави савезника

THE NATIONAL INTEREST: За Запад би најбоље било да од Русије прави савезника

За Запад би, а посебно за САД, најразумније било да одустану од „мучних напора” усмерених на изолацију Русије и да процене како ће се у наредним деценијама мењати међународне прилике, уколико Москва и Вашингтон постану непомирљиви противници, закључио је The National Interest.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *