Вијести, Регион

Тачи у Савету безбедности Ун најавио тужбу против Србије за геноцид

ДАЧИЋ ПРЕДОЧИО СБ УН ДА ЈЕ ЗА СРБИЈУ НАЈВЕЋИ ПРИОРИТЕТ ОСНИВАЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА

  • ЧУРКИН: Забрињавајуће су изјаве о уједињењу Косова и Албаније. Забрињава и начин на који западне дипломате позивају Приштину да формира специјални суд јер при том прете да ће у супротном тај суд формирати Савет безбедности што би довело до пораста руског утицаја. Осумњичени ратни злочинци морају да буду изведени пред лице правде – без обзира на статус Косова
  • Знајући ко њену и Шиптарима стоји иза леђа, Тачи је рекао и да Приштина тражи независну међународну истрагу о „инциденту” у Куманову

         У ЊУЈОРКУ је завршена седница Савета безбедности УН на којој је шеф српске дипломатије Ивица Дачић нагласио да Београд очекује да Приштина што пре усвоји одлуку о формирању специјалног суда и поручио да је формирање Заједнице српских општина за Београд кључно питање у оквиру дијалога са косовским институцијама.

         На седници је разматран најновији извештај генералног секретара Бан Ки-Муна.

         Дачић је рекао да процес међусобног помирења не може бити потпун без судског процесуирања бивших припадника ОВК, одговорних за прогон Срба, Рома и других неалбанаца, али и њихових политичких противника међу косовским Албанцима и изразио очекивање да ће бити створени неопходни услови за то.

         „Посебан значај придајемо процесуирању случајева на основу налаза Специјалне истражне јединице ЕУ о нехуманом третману људи и илегалној трговини људским органима на Косову и очекујемо да се одлука о формирању специјалног суда што пре усвоји”, рекао је он.

         За Србију кључна остају и питања повратка интерно расељених лица, положај Српске православне цркве, као и имовинска питања, рекао је Дачић.

         „Застоју у повратку интерно расељених лица свакако доприноси физичка небезбедност која се огледа у континуираним нападима на Србе и њихову имовину, а која је додатно подстакнута атмосфером некажњивости за злочине извршене над Србима”, рекао је Дачић.

         Он је, такође, указао да је потребан брз напредак у расветаљвању судбине несталих лица ради даљег помирења.

         Говорећи о региону, Дачић је рекао да Србија својим конструктивним приступом настоји да конкретно допринесе реализацији циља трансформације Западног Балкана у зону трајног мира, стабилности и просперитета, али да недавни терористички напади у Зворнику и Куманову јасно показују евидентну крхкост стабилности у региону.

         С друге стране, косовски министар спољних послова Хашим Тачи рекао је да ће Приштина ускоро покренути тужбу против Србије за геноцид и затражити одштету И, према његовим речима, за то је припремљена одговарајућа документација.

         Тачи је такође рекао да Приштина тражи независну међународну истрагу о „инциденту” у Куманову, када су у оружаном сукобу убијени осморица македнонских полицајаца и 14 нападача.

         „Косовска влада осуђује насиље и нећемо подржати ниједну акцију која ће дестабилизовати Македонију. Снажно подржавамо Охридски споразум”, рекао је Тачи.

         Он је такође навео да су оптужбе Дика Мартија (истражитеља Савета Европе о трговини органима током НАТО бомбардовања 1999. године) „бесмислене”, али да ће Приштина подржати формирање специјалног суда који ће се бавити овим оптужбама, додајући да ће то бити пета истрага усмерена на оптужбе против косовских Албанаца.

         Шеф УНМИК Фарид Зариф изразио је жаљење што још нема резултата кад је реч о успостављању ЗСО и указао да је потребно чврсто лидерство и Београда и Приштине како би се постигли помаци у техничком дијалогу и дошло до конкретних резултата.

         Када је реч о оснивању специјалног суда за злочине ОВК, Зариф је нагласио да је на састанцима са косовским политичким руководством изнео јасно очекивање међународне заједнице и рођака жртава злочина да неће доћи до одгађања у корацима приштинских власти у циљу формирања овог суда.

         Инциденти усмерени против повратника су посебно узнемирујући, рекао је Зариф, додајући да је са косовском владом договорено распоређивање додатних полицијских јединица снага у Клини, где је регистрован већи број напада на повратнике.

         Амбасадори држава чланица Савета безбедности УН позвали су власти у Приштини да што пре формирају Специјални суд за злочине ОВК, поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и истовремено осудили недавне нападе у Македонији.

         Амбасадор Русије Виталиј Чуркин указао је да је проблем Косова и даље веома присутан што, како је истакао, потврђују и догађаји у Македонији, где су се појавили људи у униформама са ознакама ОВК.

         Према његовим речима, напад на македонске полицајце су извели припадници велике групе радикалних бораца на Косову који су планирали даље нападе.

         Он је рекао да су забрињавајуће изјаве о уједињењу Косова и Албаније.

         „Видимо дијалог у Бриселу као инструмент за стабилизацију ситуације„, истакао је он.

         Чуркин је, такође, изразио забринутост због начина на који западне дипломате позивају Приштину да формира специјални суд при чему прете да ће у супротном тај суд формирати Савет безбедности и да би руски утицај порастао у том случају.

         Осумњичени ратни злочинци морају да буду изведени пред лице правде без обзира на статус Косова, поручио је Чуркин.

         Заменик амбасадора САД у УН Дејвид Пресман поздравио је кораке које Косово предузима на путу ка ЕУ, као и континуирани напредак у дијалогу Београда и Приштине, и позвао две стране да уложе даље напоре у решавање питања телекомуникција и енергетике.

         „Косово мора да на примерен начин одговори на оптужбе за озбиљне злочине почињене између 1998. и 2000. године и што пре усвоји адекватне правне мере оснивањем специјалног суда„, рекао је он.

         Он је изразио задовољство због континуиране посвећености Београда и Приштине борби против тероризма и у том контексту честитао Србији на организовању успешне конференције на ту тему у априлу и, нарочито, на њеном инклузивном приступу кад је реч о учешћу Косова.

         „Тражимо да Србија и друге земље које не признају независност Косова признају значај чланства Косова у Интерполу и не блокирају његову кандидатуру за чланство”, рекао је он.

         Он је, такође, предложио нови формат извештавања Савета безбедности УН о Косову који би подразумевао да се извештаји подносе сваких шест месеци, а не на три месеца као до сада.

         Представница Велике Британије изразила је разочарење што косовске власти још нису формирале специјални суд за злочине ОВК и истакла да Приштина мора да се позабави питањем некажњивости и корупције и да ради на изградњи владавине права.

         И Шпанија је позвала власти у Приштини да одговоре на оптужбе за ратне злочине ОВК из прошлости и позвала на брзо формирање специјалног суда, док су остали амбасадори истакли значај формирања специјалног суда и наставка дијалога Београда и Приштине и решавања преосталих питања.

Тачи у Савету безбедности Ун најавио тужбу против Србије за геноцид

Тачи у Савету безбедности Ун најавио тужбу против Србије за геноцид

Дачић је након седнице изјавио да Србија сматра међународно присуство и даље неопходним на КиМ и да се залаже да се задржи институција тромесечног извештавања.

Он је указао и да у извештају генералног секретара УН, али и уопште у дискусији чланица СБ УН, постоји неколико веома важних питања, од којих нека која су за нас битна. „А то је да је од стране свих учесница констатовано да је веома важно да се што пре формира Заједница српских општина, јер су сви они уочили да је то приоритетна тачка кад је реч о имплементацији Бриселског споразума”, истакао је српски шеф дипломатије. Као друго, навео је, све земље чланице СБ УН инсистирале на што бржем формирању Специјалног суда за ратне злочине на Косову, који би био формиран кад је реч о злочинима ОВК и у вези са извештајем Дика Мартија.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *