Вијести, Регион

Тачи у Подгорици: „Добри односи Косова и Црне Горе“

ЛУКШИЋ: ОДНОСИ ПОДГОРИЦЕ И ПРИШТИНЕ БИЋЕ БРЗО ДИГНУТИ НА НИВО – АМБАСАДОРА

  • Председник Црне Горе Филип Вујановић пренео Хашиму Тачију да очекује да се црногорској мањини на Косову што пре обезбеди уставни статус мањине и адекватна заступљеност у парламенту и другим органима власт

        ПРИЈАТЕЉСТВО Косова и Црне Горе је модел за друге државе и ту традицију треба да чувамо, рекао је данас потпредседник косовске Владе Хашим Тачи.

        Он је, након разговора са црногорским шефом дипломатије Игором Лукшићем, рекао да борави у Подгорици ради унапређења односа на политичком и економском нивоу.

         „Имамо исте циљеве, а то су улазак у ЕУ и NATO. Косово даје пуну подршку Црној Гори за NATO јер је то стратешки интерес за читав регион”, казао је Тачи.

        Он је поручио да Косово у потпуности признаје црногорску мањину и нада се да ће ускоро црногорска и хрватска заједница ући у Устав.

         „Расељеним лицима поручујемо да смо спремни да им помогнемо у повратку и обећавамо и финансијску помоћ”, рекао је Тачи.

        Лукшић је казао да је важно да се што пре заврши демаркација граница и потписивање уговора у 2015. године, наглашавајући да је већи део посла завршен.

        „На иницијативу косовске Владе, наставићемо причу о регионалној сарадњи за побољшање инфраструктуре. Захваљујемо Тачију на настојању да се црногорска мањина и уставно призна на Косову”, рекао је Лукшић.

        Он је најавио да ће брзо ниво отправника послова Црне Горе на Косову бити подигнут на ниво амбасадора.

        Председник Црне Горе Филип Вујановић очекује да се црногорској мањини на Косову што пре обезбеди уставни статус мањине и адекватна заступљеност у парламенту и другим органима власти.

         „Вујановић је исказао задовољство садржајним односима Црне Горе и Косова, констатујући да постоји простор за проширење сарадње посебно у области економије“, каже се у саопштењу.

        Вујановић је, како се наводи, рекао је да је задовољан што је процес утврђивања границе Црне Горе и Косова у завршној фази и да се може окончати у наредним месецима.

         „Обавеза је обе државе да се искористи шанса у сфери економије, за шта постоји обострани интерес. У том смислу је неопходно унапредити саобраћајну инфраструктуру и укупни економски амбијент који би погодовао предузећима и предузетницима“, рекао је Вујановић.

        Он је истакао да је значајан простор сарадње у области европских и евроатлантских интеграција, због чега сарадњу треба унапредити.

        Тачи је оценио да односи између Црне Горе и Косова могу бити пример сарадње у региону.

        Он је нагласио да постоји снажна политичка воља да се црногорској мањини обезбеди уставно признање и да се што пре заврши процес утврђивања границе Црне Горе и Косова.

Игор Лукшић и  Хашим Тачи

Игор Лукшић и Хашим Тачи

„Сагласио се да постоји широка могућност сарадње у области економије и нагласио да треба искористити могућности сарадње у свим областима, јер за то постоји расположење Црне Горе и Косова“, каже се у саопштењу.

Мина

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *