Вијести, Регион

ТАБАКОВИЋ: Није тачно да би курс требало да буде – 180 динара за евро

ТВРДИ ДА ЈЕ ИНФЛАЦИЈА ТРЕНУТНО НАЈНИЖА У ПОСЛЕДЊИХ 50 ГОДИНА И ДА ЋЕ И У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ БИТИ НИСКА

          ГУВЕРНЕРКА Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да није забринута због пада вредности домаће валуте на историјски минимум од 116,74 динара за евро и објашњава да су разлози за то лоше стање јавних финансија Србије и дешавања у Украјини.

           „Актуелна колебања курса последица су пре свега појачане неизвесности како из домаћег окружења (темпа консолидације јавних финансија), тако и из међународног (геополитичка ситуација у вези с Украјином)“, рекла је Табаковић за Курир.

          Гувернерка напомиње да актуелна колебања курса динара не сматра значајним и да не очекује инфлаторне притиске и негативан утицај на стандард грађана.

           „Инфлација је тренутно најнижа у последњих 50 година и све указује на то да ће и у наредном периоду бити ниска и стабилна. Стандард грађана је без сумње низак, али узрок нису ни курс ни инфлација, већ пре свега тешка економска ситуација и висока незапосленост“, објашњава Табаковић.

          Она је такође одбацила наводе да би права вредност курса била 180 динара за евро – да је курс био равномерно усклађиван с кретањем цена у Србији и ЕУ у последње две деценије.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић

„Поменута калкулација није исправна“, нагласила је Табаковић и додала да би узимајући у обзир остварени раст цена у Србији и ЕУ у последње две деценије и поштујући принцип паритета куповних снага, ниво курса био знатно нижи од поменутог.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *